Miért jó a spárga? Melyik fajtát mire használjuk?

Mivel hamarosan itt van a spárga szezonja (amely körülbelül április/május/júniusra tehető), célszerű, ha olyan receptekkel készülünk erre az időszakra, amelyek kevésbé megszokottak. Az alábbiakban megláthatjuk, hogy milyen spárgafajták vannak és melyiket érdemes inkább használni ebben az időszakban.

[wp_ad_camp_1]

Ennek a zöldségnek három fajtája is ismeretes, a fehér, a lila és a zöld. Bizonyos fűszerkeverékekben feltűnik egy negyedik fajta is, az úgynevezett thai spárga, de ezt nem alkalmazzák főzéshez. A felsorolt fajták közül a legnépszerűbb a fehér fajta. Európában ezt használják fel a legtöbbször. Minden spárgarecepthez megfelelő alapanyagként szolgál, ha egy zöldségvágóval megpucoljuk, majd levágjuk a fás részeket. A lilaspárga sokkal erősebb, mint a fehér, ezért inkább csak akkor használjuk, amikor hangsúlyozni akarjuk annak különleges ízvilágát, pl. köretként, húsok mellé.

Spárga

Spárga

A zöld spárga, a fehérrel ellentétben, a föld felszínén nő, ezért értelemszerűen sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint társai. Ezt nem kell teljesen meghámozni, sőt, a frisseknél egyáltalán nem is kell ezzel foglalkoznunk. Bármelyik fajtát is használjuk a három közül, a legértékesebb a csúcsa lesz, tehát ezt semmiképpen ne dobjuk el. A legjobb, ha a piacon szerezzük be a friss példányokat, viszont, ha erre nincs lehetőségünk, akkor vásárolhatunk fagyasztottat is, mivel ez a zöldség nagyon jól bírja a fagyasztást, ugyanannyira ízletes marad. A piacon való beszerzést csak azért emeltem ki, mert a friss jobban megőrzi vitamin- és ásványi anyag tartalmát, mint a mélyhűtött. Akármelyik fajtát és elkészítési módot választjuk is, semmiképpen ne hagyjuk ki a szezonban ennek a zöldségnek a fogyasztását. Ne csak az egészséges hatása, hanem a rendkívüli ízletessége miatt is.