Miért hiszünk a horoszkópban?

Ha hitről van szó, akkor kevés megosztóbb dolog létezik a horoszkópnál, hisz valaki vagy abszolút igazságnak fogadja el a csillagjegyéhez tartozó napi – heti, havi – intelmeket, vagy egyszerűen csak legyint egyet, hogy mi ez a badarság már megint az újság hátulján.

Persze ha tudományos szemmel – tényleg jó alaposan – végiggondoljuk a dolgot, akkor nehéz más következtetésre jutni, mint hogy valószínűleg vajmi csekély befolyása van az életünkre nézve annak, hogy születésünkkor épp hogyan álltak a bolygók. Nincs tudományos, vagy épp logikus magyarázat arra, hogy ez a tőlünk oly távoli együttállás – avagy együtt nem állás – miért is lenne hatással például arra, hogy milyen természetűek vagyunk, vagy mennyire vagyunk szerencsések a párkapcsolatokban. Ha jobban belegondolunk, akkor jó eséllyel arra a megállapításra jutunk, hogy logikusan a kettőnek az égvilágon semmi köze egymáshoz. És mégis, rengetegen hiszünk abban, hogy van alapja a csillagjegyeknek, és bizony nem egyszer azon kapjuk magunkat, hogy igenis igazak ránk az épp leírtak.

Horoszkóp

Horoszkóp

De vajon mi ennek az oka? Nos, az egész horoszkóp siker mögött húzódó magyarázat egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Annak, hogy hiszünk benne, a legfőbb oka az, hogy az ember természeténél fogva rosszul viseli a bizonytalanságot. Sokkal inkább választjuk az ismert rosszat, mint az ismeretlent – ami lehet jobb és kellemetlenebb is annál -, így hát megragadunk mindent, ami egy kis bizonyosságot visz a mindennapjainkba. A horoszkóp pedig tökéletesen alkalmas erre, hisz a legtöbb esetben csak olyan – pozitív – általánosításokat fogalmaz meg, amelyek ha akarjuk, akkor bárki napjára ráhúzhatóak. Ez pedig némi könnyebbséget ad az előttünk álló nehézségek és napi problémák feldolgozásához, sőt, nem ritkán még egy-egy régóta halogatott, nagy döntés meghozatalában is a segítségünkre lehet. Emiatt aztán talán nem is fontos, hogy mennyi valóságalapja van az egésznek, a lényeg, hogy pozitívan hat az életünkre.