Miért fontos az óvoda?

Amennyiben adott a lehetőség és az anyának nem kell idejekorán visszamennie dolgozni, akkor a gyermek első három évét otthon tölti a szülőkkel. Már a születése pillanatától kezdve elkezd tanulni, megfigyelni, reagálni és ezekben az első években olyan szoros kötelék alakul ki, amely egy életen keresztül tart.

Épp ezért sok szülő nehezen engedi el gyermekét az óvodába, mondván ő is képes megtanítani mindent, talán még jobban is, mint az ottani pedagógusok, hisz nála jobban senki sem ismeri a saját gyerekét. Ez valóban így van, ám a helyzet az, hogy amit az óvodában tapasztal meg egy gyermek, azt otthon nem lehet pótolni. A kicsik ugyanis nem csak a szüleiktől tanulnak, hanem a többi gyerektől is, méghozzá nagyon sok mindent. Amint bekerülnek ebbe a közösségbe, egy egészen másfajta környezet veszi körül őket és első lépésként elkezdenek megtanulni a szüleik nélkül létezni és hamarosan kialakulnak az első olyan kapcsolataik is, amelyek családon kívüliek. Ez a későbbi szociális képességeikre nagy hatással van. Az új rendszer természetes módon hoz magával egy újfaja fegyelmet (persze nem kell véresen komoly dolgokra gondolni, de az óvodában vannak bizonyos alapvető szabályok, amik segítenek abban, hogy minden rendben menjen). Miután pedig a közösség tagjává válik, gyermekünk megtanulja tiszteletben tartani ezeket a szabályokat, ezzel egy időben pedig az akarat helyére szép lassan a türelem lép.

Óvoda

Óvoda

A többi gyerekkel való együttlétnek köszönhetően rohamosan fejlődik a kommunikációja is a kicsiknek, megtanulnak kiállni magukért, de ezzel párhuzamosan azt is, hogy bizonyos helyzetekben engedniük kell a társaiknak. A csoportos foglalkozásoknak hála megtanulnak új technikákat, folyamatosan fejlődik a motorikájuk és az egyéni játék és problémamegoldás helyét egyre inkább átveszik a barátokkal való közös kaland. Játékosan megismerkedik az irodalom, a zene és a képzőművészet alapjaival és egy olyan alapot kap, amelyre bátran lehet építkezni, és ami után az általános iskola első osztálya nem lesz egy ijesztő ugrás. Így tehát nem kell félteni gyermekünket az óvodától, hisz ez az időszak elengedhetetlenül fontos a későbbi fejlődése szempontjából is. El kell fogadnunk, hogy vannak olyan részei az életnek, amelyet nem taníthatunk meg nekik otthon.