Miért fontos az érzelmi intelligencia?

Ahhoz, hogy az életben sikeresek legyünk, az IQ (általános intelligencia) mellett nagy jelentősége van az EQ-nak (érzelmi intelligenciának) is. Az EQ az érzelmek feldolgozásának képessége, az önismeret, az önuralom, a kitartás, a beleérző képesség és a társas kapcsolatokban való tapasztalat.

[wp_ad_camp_1]

Az érzelmi intelligenciát viszonylag későn, a 20. század vége felé kezdték el egyre többet kutatni. Az eredmények azt igazolták, hogy a hasonló IQ-val rendelkező emberek közül az sikeresebb a mindennapokban, az elégedettebb az életével, aki magasabb érzelmi intelligenciával rendelkezik. Az EQ-n dolgozni lehet, fejleszteni, mint egy készséget. Az érzelmi intelligencia olyan képesség, ami segít felfogni, felhasználni és kezelni saját érzelmeinket. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek képesek értelmezni a másik ember hangulatát, vágyát, összetett tudásuk van a többiek érzelmeiről, könnyen ébresztenek bizalmat és vívnak ki kedvezőbb bánásmódot környezetüktől.

Érzelmi intelligencia

Érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligenciától függ az is, hogyan élünk meg bizonyos helyzeteket, hogyan reagálunk bizonyos szituációkban. a magas intelligenciájú emberek kíváncsian tekintenek a világ dolgaira, képesek időnként kiszállni a mindennapi taposómalomból, nem retten meg a változásoktól, magabiztos és tudják, mikor kell nemet mondani. A gyenge érzelmi intelligenciájú emberek gyakran nem találják helyüket az életben, munkahelyről munkahelyre vándorolnak. Aki nem ismeri önmagát eléggé, az nem tudja a saját érzéseit sem kontrollálni. Az érzelmi intelligencia fejlesztésének fontos pontja annak felismerése, hogy melyek azok az értékek, amelyek fontosak az életünkben. Ha valóban változni szeretnénk, motiváltak vagyunk a változásban, gyakoroljuk az áhított viselkedésmintákat és kövessük figyelemmel a visszajelzéseket is.