Miért fontos a sport gyermekkorban?

A gyermek egészséges testi-lelki fejlődéséhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. A fiatalkori sportolási szokások kialakításával tudjuk fékezni, illetve megállítani az inaktív életmódot. A sportolás segít a gyermeknek a mindennapi stressz könnyebb leküzdésében, hatására a gyermek könnyebben beilleszkedik, nagyobb önbizalma lesz.

[wp_ad_camp_1]

A betegségi statisztikák szerint a felnőtt lakosság körében egyre több a krónikus betegségben szenvedő, ami a halálozási adatokban is vezető szerepet játszik. Kutatások igazolják, hogy a fizikailag aktív életmódnak nagy szerepe van a krónikus megbetegedések megelőzésében. Az aktív élethez való hozzászoktatást már gyermekkorban el kell kezdeni. A rendszeres testmozgást végző gyermekek és serdülők között kevesebb anyagcsere betegség – elhízás, cukorbetegség, zsíranyagcsere zavar – fordul elő, mint nem mozgó társaik között. A mozgás a csontok és az izmos fejlődésére is jó hatással van, emellett nagymértékben segíti az észlelést, tapasztalatszerzést, befolyásolja az idegrendszer fejlődését is.

Sport

Sport

Egy élénk, jó mozgású gyerek könnyebben dolgozza fel az iskolai elvárások, a családi konfliktusok, és az egyéb negatív hatások okozta feszültségeket. A sportolás véd a mentális zavarok ellen, segít a könnyebb kapcsolatkialakításban és erősíti a szociális készségeket. Az edzések szabályai és a rendszer, amit a sport a gyermek életébe hoz, pozitívan járul hozzá az alkalmazkodóképesség fejlődéséhez. A sportolást már egészen kicsi korban el lehet kezdeni, a gyerekek ösztönösen szeretnek mozogni. Olyan sportágat válasszunk, ami a gyereknek örömet okoz, és szívesen jár edzésekre. Az iskolai követelmények növekedésével egyre kevesebb idő jut a sportolásra, de próbáljuk beiktatni a heti két-három edzést a gyermek életébe.