Miért érdemes kutyát tartani?

Kutyás gazdinak lenni jó dolog, amellett, hogy rengeteg lemondással és munkával jár. Sokan bele e gondolnak, mennyi feladat jár egy gazdira: etetni, itatni, sétáltatni kell minden nap, télen-nyáron. Oda kell figyelni a kutya külsőjére is, fürdetni, kozmetikába vinni, ha hosszú szőrű ebet választunk.

[wp_ad_camp_1]

Cserébe olyan társat kapunk, aki élete végéig a leghűségesebb barátunk lesz, önzetlenül szeret, boldogan vár haza és a legrosszabb napunkat is képes felvidítani. Egy kutyának nem kell se luxusautó, se hatalmas ház, se drága ruhák. Beéri egy út szélén talált bottal.  A felelős kutyatartás ott kezdődik, hogy laposan mérlegeljük: be tudunk-e vállalni egy kutyát. A kutyára naponta időt kell szakítani, sétálni vinni, törődni vele, játszani, tanítani. A kutya kosszal jár. Hullik a szőre, nem hord cipőt, amit az ajtó előtt hagyhat, szétfröcsköli a vizet ivás közben, folyik a nyála, imád csontokat, játékokat, a cipőnket élete első évében apró cafatokra cincálni. A ruháinkból képtelenek leszünk eltávolítani a kutyaszőrt.

Kutya

Kutya

A kutyatartásnak számtalan előnye van: amellett, hogy jót tesz az egészségünknek, szociálisan érzékennyé neveli a gazdát és empatikussá is formál minket. A napi kuyasétáltatással nemcsak az eb, hanem a gazda is mozog, esetleg más kutyatartókkal ismerkedik, így társas kapcsolatokat épít. Az ember legjobb társa ezen felül oldja a stresszt, csökkenti a magas vérnyomást és elűzi a magányt is. Kiegyensúlyozottabbá válunk általa, a kutya személyében olyan társat kapunk, akitől önzetlen szeretetet kapunk, aki átérzi minden lélekrezdülésünket, átsegít a nehéz napokon. Mondják, hogy kétféle ember létezik a földön: aki már megtapasztalta a kutyatartás örömeit és ezután fogja kipróbálni. Szóval, ha lehetőség adódik rá és úgy érezzük felelősséggel be tudunk vállalni egy kutyát, akkor nem szabad kihagyni.