Miért érdemes joghurtot enni?

A joghurt tápanyagban gazdag élelmiszer, amely hozzájárul a csontok egészségéhez és a jó emésztéshez. Ha csak néha élvezi, gyakrabban tegye fel a bevásárlólistájára. Ami a tápanyagokat illeti, a joghurt rengeteget kínál, mivel tele van fehérjével, kalciummal és probiotikumokkal, így naponta 150 gramm joghurtot ehet meg.

A joghurt különféle egészségügyi előnyökkel jár, például támogatja a csontrendszer megfelelő működését, szabályozhatja a cukorbetegek vércukorszintjét, és segíthet az immunitás erősítésében. Amikor joghurtot tesz a kosarába, keresse görög joghurtfajtákat. Körülbelül kétszer annyi fehérjét tartalmaznak, mint a hagyományos joghurt. Az erős csontokhoz és fogakhoz kalciumra van szükség. Az izmok és az idegek is erre az ásványra támaszkodnak, hogy megfelelően működjenek. A jótékony baktériumok javíthatják a bélrendszer egészségét és erősíthetik az immunitást, de csak az „élő és aktív kultúrák” feliratú joghurtok tartalmaznak probiotikumokat, a típus és a mennyiség pedig márkánként változhat, ezért érdemes ellenőrizni a címkét. A görög joghurtot leszűrik, hogy gazdag, krémes állagot hozzon létre – és ahogy mondtuk, kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos joghurt, ami hosszabb ideig segít megőrizni a teltségérzetet.

Joghurt

Joghurt

A hagyományos joghurt pedig jó fehérje- és egyéb tápanyagforrás, bár kevesebb van benne, mint a görög joghurtban, de nem mindenki szereti a görög joghurt ízét, ezért enyhébb ízre és vékonyabb állagra van szükség, mint a hagyományos joghurt esetén. A gyümölcsös és ízesített joghurtok nemcsak sok cukrot tartalmaznak – a mennyiség márkánként változik –, hanem különféle mesterséges színezékeket is tartalmazhatnak. Ha szívesen fogyasztunk joghurtot gyümölccsel, a legegészségesebb, ha natúr joghurtot veszünk, amihez otthon adunk egy teáskanál mézet és néhány szelet friss gyümölcsöt, esetleg néhány diódarabot.