Miért ébred fel éjszakánként és hogyan kezelje?

Nem szenved álmatlanságban, de megőrjíti, ha éjszaka felébred, és néhány percet tölt azzal, hogy visszaaludjon? Nos, nem ön az egyetlen. A Centers for Disease Control and Prevention (USA) szerint a felnőttek 35 százaléka tapasztal alvási problémákat.

Nem kezelheti a problémát anélkül, hogy ismerné az okát, ezért ebből a cikkből megtudhatja, hogy melyek lehetnek az éjszakai ébredés okai. Miután megtudta az éjszakai ébredés okait, képes lesz megoldást találni a problémájára. A szakemberek azt állítják, hogy sokszor azért ébredünk fel, mert a DNS-ünk szerkezetében benne van ez a gesztus, egy reflex gesztus, amely őseinktől maradt vissza, akik éjszaka arra ébredtek, hogy átvizsgálják a környezetet, így biztosítva, hogy nincs veszély. Az éjszakai vizelés a legtöbb embernél előfordul, természetes szükséglet, ami miatt nem kell aggódni. Ha azonban éjszaka három-négy alkalommal ébreszti fel a WC-re menés szükségessége, korlátozza az esti, lefekvés előtti vízfogyasztást.

Álmatlanság

Álmatlanság

Ebben az esetben ez lehet a nocturia, amely meglehetősen gyakori állapot. A nocturia okai közé tartozik a túl sok folyadék fogyasztása lefekvés előtt, a húgyúti fertőzések és a túlműködő hólyag. A kezeletlen 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség is kockázati tényező lehet. Ha túl sok cukor van a vérében, arra kényszeríti a szervezetet, hogy folyadékot szívjon ki a szövetekből, ami miatt szomjas lesz, és esetleg több folyadékfogyasztást és vizelést okozhat. Megpróbálhat egy kicsit sósabban is étkezni, hacsak orvosa nem javasolta, hogy egészségügyi okokból korlátozza a sóbevitelt. A szervezet igyekszik fenntartani a tartós egyensúlyt a víz és az elektrolit mennyisége között, de ha vizet és sót egyáltalán nem fogyasztunk, akkor egyensúlyhiány jön létre, a szervezet ki akar majd üríteni a víz mennyiségéből és nem fog tovább nyugodtan aludni.