Mi történik az emberi szervezettel, amikor szénsavas üdítőt fogyasztunk?

A 21. században az emberiség nagyon sok olyan ételt és italt fogyaszt melyek nagyon rossz hatással vannak a szervezetre. Ezekből az élelmiszerekből már többször is készítettek listákat, melyek között mindig az első öt helyen belül szerepeltek a szénsavas üdítők.

[wp_ad_camp_1]

Sokan tisztában vannak vele, ám mégis fogyasztják nap, mint nap. Egy kis tájékoztatásként el kell mondanunk, hogy fél liter szénsavas üdítőben legalább 16 kiskanál cukor található meg. Ez pedig a napi ajánlott cukorbevitel háromszorosa. Arról nem is beszélve, hogy ez mellett még a különféle táplálékokkal mennyi cukrot viszünk még be a szervezetünkbe napi szinten. A legtöbb szénsavas üdítőben nem is egyszerű cukor, hanem kukoricaszirup található meg. Az pedig 45%-ban glükózt és 55%-ban fruktózt tartalmazz. Amennyiben ezeket nagy mennyiségben visszük be a szervezetünkbe, akkor a hasnyálmirigyünk gyorsan állítja elő az inzulint válaszul a magas cukorbevitelre. Illetve a vércukor szint növekedése is felgyorsul. Az inzulint szint krónikus emelkedése számos krónikus betegség alapja lehet. Melyek között meg kell említeni a rákot és még a diabéteszt is.

Szénsavas üdítők

Szénsavas üdítők

Az elmúlt években egyre többek hallani arról, hogy a fruktóz sokkal rosszabb, mint bármilyen más édesítőszer. Ugyanis a fruktóz mind a májban rakodik le, és ellentétben sok más édesítőszerrel főként zsírként rakodik le a szervezetben. többek között ezért is mondják, hogy a fruktóz az egyik legnagyobb bűnöse az elhízásnak. A legújabb kutatások szerint a napi két üveg szénsavas üdítő elfogyasztása egy hét alatt akár fél kilóval is megnövelheti a zsír mennyiséget a szervezetünkben!  Ezen felül a nagy mennyiségű fruktóz a triglicerid szint növekedésének is nagy előidézője.