Mi az a rootkit?

Előfordulhat, hogy online szörfözés közben találkozott bizonyos rosszindulatú programokkal. Van egyfajta rosszindulatú program, amely csúnyább, mint szinte minden más. A rootkiteket nagyon nehéz eltávolítani és felismerni. Az alábbiakban olvashat bővebben ezekről.

[wp_ad_camp_1]

A rootkit a számítógépekben elrejtett rosszindulatú szoftverek gyűjteménye, amelyet arra terveztek, hogy elérje azokat a területeket, amelyekhez általában illetéktelen felhasználók nem férnek hozzá, és átveszi az irányítást a rendszer felett. A hackerek kihasználhatják a szoftver biztonsági réseit annak hozzáadásához és távvezérléséhez. A rootkiteket nagyon nehéz felismerni, mivel kifinomult technikákat alkalmaznak az észlelés elkerülése érdekében. Lehet, hogy elbújik a rendszermag szintjén, amely a teljes rendszert vezérli, vagy más szoftverként vagy akár trükkfelismerő alkalmazásokként álcázza magát. A Rootkitek indíthatják az operációs rendszert is, és lehallgathatják annak kommunikációját.

Rootkit

Rootkit

A laptop vagy asztali eszközön kívül a rootkit az IOT eszközöket is megcélozhatja. Magas a fenyegetettségi szintje, és nehéz felismerni és eltávolítani. Kernel módú rootkit: ez az egyik legbonyolultabban észlelhető rootkit. A hackerek ezt a kódot illesztik be az operációs rendszer magjába. A kernel szintje olyan, mint az eszköz vezérlőközpontja, ami azt jelenti, hogy ez a rootkit átveheti az egész rendszert. Felhasználói módú rootkit: ez a számítógép alkalmazás szintjén működik, eltéríti a folyamatokat, manipulálja a szoftvereket és veszélyezteti az adatait. Könnyebb felismerni, mivel szoftver szinten működik. Bootkit-: A bootkitek megfertőzik a merevlemez indító szakaszait. Az operációs rendszer vagy bármely víruskereső szoftver működése előtt töltődnek be. Firmware rootkit. Ezek hozzáférnek a firmware szoftveréhez, amely bizonyos eszközöket vezérel, például routereket, PC perifériákat stb.