Mi a német csótány?

A német csótány (Blatella germanica) a leggyakoribb csótánytípus, amelyet az Egyesült Államokban és a világ nagy részén találnak az otthonokban. Kis méretének és lapos formájának köszönhetően a legapróbb repedések közé is be tud szorulni, hogy a falak belsejében, a készülékek mögött és nagyjából minden más sötét helyen élhessen.

A német csótány felnőtt példánya kicsi és karcsú, körülbelül 1/2 – 5/8 hüvelyk hosszú és 3/16 hüvelyk széles. Világos vagy közepesen barna színű, két rövid, hosszanti csík van a mellkasán. A német csótányok szeméttel táplálkoznak, és nedves, baktériumokkal terhelt környezet közelében boldogulnak. Ennek eredményeként ismert, hogy 40-50 betegség kórokozóit hordozzák. Bár valójában nem bizonyított, hogy betegségeket továbbít az embereknek, ezeket a csótányokról általában gyanítják, hogy betegségeket terjesztenek, beleértve az emésztőrendszeri betegségeket, például az ételmérgezést, azáltal, hogy fertőzött testrészekkel szennyezik az ételt. Egyes szakértők úgy vélik, hogy az asztma első számú kiváltó okai városi környezetben. A német csótányok általában nem károsítják a szerkezeteket, de nem károsítják közvetlenül az embereket.

Német csótány

Német csótány

A német csótány a konyhát részesíti előnyben, különösen a szűk réseket. Kedvenc rejtekhelyei a szekrényajtók zsanérjai, a szekrények felső belső sarkai, a mosdók és a hűtőszekrények alatt, valamint a falak mögött vannak. Ezeknek a rejtekhelyeknek a közelében ürülékpelleteket láthat, amelyek kávézaccra vagy őrölt borsra hasonlítanak. A német csótány az ajtópántokban, az alaplapok és a padlók között, valamint a mennyezet és a fal találkozásánál is elrejtőzik. Ezenkívül megtalálhatja őket bármilyen elektronikus eszközben vagy készülékben, a meleg csatlakoztatott transzformátorok és azok aljzatai, valamint a számítógépek között.