Mi a jóga és honnan ered?

A „jóga” szó szerinti fordítása szanszkritból (amely a jóga eredeti nyelveként ismert) „egyesülés. Ez egy megfelelő alap a jóga meghatározásához, ahogyan ma ismerjük, magyarázza, hiszen sokan úgy határozzák meg, hogy a lélek és a test összekapcsolása a légzés segítségével.

Ma már sokan felismerték a jóga fizikai előnyeit, és úgy végzik, mint egyfajta edzést, de a jóga sokkal több ennél. A jóga egy életstílus; a testhelyzetek csak az egyik részét képezik. A jóga Indiában kezdődött, és körülbelül 5000 éve létezik. Eredetileg tanították és csak a legmagasabb kaszthoz tartozó férfiaknak. Noha a jóga hagyományosan egy olyan rendszer, amely elősegíti a jólétet fizikai, mentális, érzelmi és spirituális szinten, általában nem tekintik a vallási meggyőződések halmazának. A jógát teljesen világi módon lehet gyakorolni, és ma már minden vallási hagyományhoz tartozó, valamint agnosztikus és ateista ember is gyakorolja. Úgy gondolják, hogy a jóga először a 19. század végén és a 20. század elején érkezett az Egyesült Államokba, amikor is el kezdett terjedni a nyugati kultúrákban is. Az egyik kritikus pillanat az volt, amikor Swami Vivekananda felszólalt a Vallások Világparlamentjén Chicagóban 1893-ban.

Jóga

Jóga

A jóga nyugati elterjedésének másik mérföldköve volt Paramahansa Yogananda könyve, az Egy jógi önéletrajza, amelyet 1946-ban adtak ki, és még mindig sok jógahallgató olvas. A jóga előnyei különbözőek lehetnek a különböző emberek számára. Összességében olyan összetevőket tartalmaz, amelyek elősegítik a rugalmasságot, az erőt, az egyensúlyt és a stabilitást. Kutatások kimutatták, hogy segíthet bizonyos egészségügyi intézkedésekben is, mint például az étkezési szokások, a fogyás és a fogyás fenntartása, valamint a szív- és érrendszer egészsége. Bizonyítékok vannak arra is, hogy a jóga segíthet bizonyos egészségügyi és krónikus betegségekben szenvedőknek a fájdalom és más tünetek kezelésében, valamint az általános életminőségben.