Mi a Bitcoin feleződés?

A Bitcoin feleződésre valamikor, 2020 májusában kerül majd sor. De mi az a feleződés, hogyan befolyásolja az árat, és mit jelent a bányászok és a kriptovaluta hosszú távú kilátásaira nézve? Itt van minden, amit tudnia kell.

[wp_ad_camp_1]

Valamikor májusban a 10 percenként forgalomba kerülő bitcoinok száma (blokk jutalom néven ismert) feleződik 12,5-ről 6,25-re. Ez egy mérföldkő, amely könnyen előrelátható, mert négyévente történik meg, és már kétszer is bekövetkezett. Feleződéskor a rendszerbe belépő ellátás mennyisége hirtelen csökken, de a kereslet elméletileg változatlan marad, valószínűleg megemelve a kriptovaluta árát. Mint ilyen, az esemény szenvedélyes vitát váltott ki a bitcoin árak előrejelzéseiről és arról, hogy a piac hogyan reagál majd erre. „Az elmélet az, hogy kevesebb bitcoint lehet majd vásárolni, ha a bányászok kevesebbet adnak el” – mondta Michael Dubrovsky, a K + F nonprofit PoWx társalapítója.

Bitcoin

Bitcoin

A Bitcoin pénzverési arányának időszakos csökkenése azonban mélyebb jelentőséggel bírhat, mint a valuta működése szempontjából a rövid távú ármozgások. A blokk jutalom a Bitcoin fontos eleme, amely biztosítja ennek a vezeték nélküli rendszernek a biztonságát. Mivel a jutalmak az elkövetkező évtizedekben nullára csökkennek, ez potenciálisan destabilizálhatja a bitcoin biztonságának alapjául szolgáló gazdasági ösztönzőket. Az új bitcoinok blokk jutalomként kerülnek forgalomba, amelyeket „bányászok” állítanak elő, akik drága elektronikus berendezéseket használnak, hogy megszerezzék vagy „bányásszák” őket. 210.000 blokkonként, vagy nagyjából négyévente, a bányászok által potenciálisan nyerhető bitcoinok száma felére csökkent. 2009-ben a rendszer 10 percenként 50 érméről indult. Két feleződéssel később, 12,5 bitcoint továbbítanak jelenleg 10 percenként.