Mi a Bitcoin?

Satoshi Nakamoto álnéven ismert szoftverfejlesztő 2008-ban javasolta a bitcoint mint matematikai bizonyítékokon alapuló elektronikus fizetési rendszert. Az ötlet az volt, hogy olyan eszközt hozzon létre, amely független minden központi hatóságtól, és biztonságos, ellenőrizhető és megváltoztathatatlan módon elektronikus úton végezhető el.

[wp_ad_camp_1]

A mai napig senki sem tudja, ki Satoshi Nakamoto. A Bitcoin felhasználható a dolgok elektronikus fizetésére, ha mindkét fél hajlandó erre. Ebben az értelemben ez olyan, mint a hagyományos dollár, euró vagy jen, amelyekkel szintén digitális kereskedelem folyik. A Bitcoin legfontosabb jellemzője, hogy decentralizált. Egyetlen intézmény sem irányítja a bitcoin hálózatot. Ezt egy önkéntes kódolócsoport tartja fenn, és világszerte elterjedt, dedikált számítógépek nyílt hálózata üzemelteti. Ez vonzza az egyéneket és csoportokat, akik nem érzik magukat biztonságban a bankok vagy kormányzati intézmények ellenőrzése miatt.

Bitcoin

Bitcoin

A Fiat-valuták (dollár, euró, jen stb.) korlátlan kínálatúak – a központi bankok annyi bocsáthatnak ki, amennyit csak akarnak, és megkísérelhetik manipulálni egy valuta értékét másokhoz viszonyítva. A valuta tulajdonosai (és különösen a kevés alternatívával rendelkező polgárok) viselik a költségeket. A bitcoin esetében viszont az ellátást az alapjául szolgáló algoritmus szorosan szabályozza. Ez vonzóbbá teszi a bitcoint mint eszközt – elméletben, ha növekszik a kereslet és a kínálat változatlan marad, akkor az érték is növekszik. Míg a hagyományos elektronikus fizetés feladói általában azonosításra kerülnek (ellenőrzési célokból, valamint a pénzmosás elleni küzdelem és más jogszabályok betartása céljából), a bitcoin felhasználók elméletileg fél anonimitással működnek. Mivel nincs központi „érvényesítő”, a felhasználóknak nem kell azonosítaniuk magukat, amikor bitcoin-t küldenek egy másik felhasználónak.