Mennyi vitaminra van szüksége a gyerekeknek?

A vitaminok fontos szerepet töltenek az élet fenntartását biztosító biokémiai folyamatokban, szabályozzák az anyagcserét és hatással vannak a közérzetre. A gyermekek esetében fejlődésüket befolyásolják; a csontozat és az idegrendszer normális működése érdekében minden testi folyamatot koordinálnak. A vitaminok hiányából számtalan egészségügyi probléma adódhat, ezért szükséges tisztában lenni a gyermekek vitaminszükségletével.

[wp_ad_camp_1]

Minden korosztálynak megvan a maga vitaminigénye. Az A-vitaminból 10 éves korig 0,4-07 mg a javasolt dózis, 11 év felett viszont 0,8-1,00 mg is adható. A D-vitamin kisebb mennyiségben szedhető, maximum 0,001 mg ajánlott. E-vitamin 6-18 mg, K-vitamin 5-55 mg, B-vitaminoknál 0,001-10 mg az általában előírt mennyiség korcsoporttól és egészségi állapottól függően. Előzetes vizsgálatok után az orvos dönt a terápiáról, melynek időtartamát szintén meghatározza a vitaminszükséglet. Minél nagyobb az avitaminózis, annál tovább szedhetőek a vitaminok. Fontos azonban, hogy a gyermek állandó orvosi ellenőrzés alatt álljon, nehogy túladagolás állapota lépjen fel! A vitaminok pótlására kétféle mód kínálkozik. Természetes és szintetikus formában vihetők be a szervezetbe, kombinálásuk is megoldható. Amennyiben a táplálkozás kielégítő módon tudja biztosítani a vitaminok pótlását, akkor nem szükséges étrend kiegészítő tablettákat szedni. Az élelmiszerek többsége tartalmazza a fontos vitaminokat, változatos koszttal fenntartható vagy elérhető a megfelelő vitaminszint. Bár a gyerekek egy része nem lelkesedik az egészséges ételekért, nem szabad szem elől téveszteni, pont erre van szükségük. A zöldségek, gyümölcsök, belsőségek megfelelő elkészítésével vonzóvá lehet tenni az ebédet akkor is, ha például a kisfiú vagy kislány nem rajong túlzottan a spenótért, sóskáért vagy salátákért. A leleményes anyukák biztos meg tudják oldani, hogy nap, mint nap a gyermekük tányérjába kerüljön a szükséges vitaminmennyiség. Egy kis ügyeskedéssel elérhető, hogy a tálalt étel tetszetős és fogyasztható legyen.

Vitaminok

Vitaminok

A vitaminszükséglet mindenkinél más. A gyerekek nem egyformák, ahogy az életkörülmények sem. A gyógyszertárakban kapható készítmények mindegyikén fel vannak tüntetve a vitaminok hatóanyagának mennyisége, ennek figyelembevételével kezdhető el a kiegészítők szedése. Az orvos és a gyógyszerész sok segítsége adhat, ha bizalommal fordul a szülő hozzájuk és megkérdezi, hogy az életkori sajátosságok figyelembevételével gyermekének mely készítmények milyen mértékben javasolhatók. A mg és a µg a két mértékegység, melyben meghatározzák a vitaminszükségletet. Nagyok az eltérések olykor, ezért szükséges szakember segítsége a dózis meghatározásához. Jellemző, hogy csecsemőknek 0, 001 – 0, 1 mg ajánlott több vitaminból is, mivel koruknál fogva még kisebb adag szükséges. Az életkor növekedésével arányosan növekszik a vitaminok mennyisége is, figyelembe véve az életmódot. A fizikai és szellemi aktivitásra pozitív hatást fejt ki a megfelelő vitamin dózisának növelése. Például a B12-vitamin az idegrendszer erősítésével a koncentrációs képességet növeli. A vitaminlexikon tanulmányozásából kiderül, hogy a panaszokra melyik vitamin lehet a megoldás, de biztosat csak akkor lehet tudni, ha a gyermeket megvizsgálja kezelőorvosa. Bár a legtöbb vitamin nem adagolható túl, az óvatosság indokolt, nehogy kellemetlenségek adódjanak az önkényes vitaminszedésből.