Memória edzés az immunrendszer számára

Miután az emberi test kórokozóval fertőzött, a reakciók általában megindulnak. Többek között az immunrendszer T-sejtként ismert specifikus sejtjei aktiválódnak a nyirokcsomóban, és ezt követően osztódnak és szaporodnak.

[wp_ad_camp_1]

Ugyanakkor ezek a sejtek elnyernek bizonyos funkciókat, amelyek lehetővé teszik más sejtek elpusztítását, amelyek pl. vírussal fertőzöttek. Emellett bizonyos fehérjéket – úgynevezett citokineket – termelnek, amelyekkel megállíthatják a kórokozó szaporodását. Az immunrendszer és annak működése a fő hangsúly Wolfgang Kastenmueller professzor, a Julius-Maximiliams-Universität Würzburgi (JMU) Rendszer-immunológiai tanszékének igazgatójának kutatásaiban. Kutatásaik középpontjában az immunrendszer és a szervezet közötti kölcsönhatás áll, különösen az immunrendszer különböző sejtjeinek kölcsönhatása a helyi hálózatokon belül és más szervrendszerek más sejtjeivel. A közelmúltban Kastenmueller és csapata megfejtette az immunrendszer működésének új részleteit, amelyek fontosak az immunrendszer számára a közelmúltbeli fertőzésekre való emlékezéshez.

Memória

Memória

Eredményeiket a Nature Immunology tudományos folyóirat legújabb számában tették közzé. Eredményeik hozzájárulhatnak a tumoros betegségek elleni immunterápia javításához. „Ha egy test sikeresen küzdött és eliminált egy kórokozót, akkor a közelmúltban szaporodó T-sejtek többségére már nincs szükség, és elpusztulnak” – magyarázza Wolfgang Kastenmueller. De ezeknek a sejteknek körülbelül öt-tíz százaléka túlél és hosszú távú „memóriapopulációvá” fejlődik, amely megvédi a testet a jövőbeli fertőzésekkel szemben. Kastenmueller leírja tanulmányának fő eredményét: „Legutóbbi munkánkban azonosítottunk egy transzkripciós faktort – a BATF3-ot, amely nagyon specifikusan szabályozza e sejtek túlélését, és ezáltal az átmenetet a memória válaszába.”