Megfelelő ragasztó a hőszigeteléshez

Házunk hőszigetelésének megtervezése során kevés szó esik a ragasztótapaszokról. A megfelelő szigetelőlap kiválasztása, a színező vakolat típusa, illetve a szín megválasztása prioritást élvez, míg a ragasztótapasz háttérbe szorul. Pedig a nem megfelelő ragasztótapasz akár az egész rendszert képes tönkre tenni.

Hőszigetelés ragasztó két feladatot is ellát. Egy részt a ragasztó rögzíti a falfelülethez a szigetelő lapokat. A másik fontos feladat a szigetelőtáblák külső bevonása felületképzés és erősítés érdekében. Egyrészt a ragasztás által megtörténik az erősítésnek szánt üvegszövet háló beágyazása, másrészt a színezővakolat számára biztosítja az eldolgozott, sima felületet. A ragasztás kapcsán kétféle technika terjedt el. Optimális esetben a polisztirol tábla fal felé eső oldala teljesen bekenhető, így a teljes felület tapad a falhoz. Ezzel ellentétben az úgy nevezett „perem-pont” módszer azt jelenti, hogy a táblákat csak a szélei mentén kenik meg ragasztóval. Ezt követően arányosan elosztva a teret, három-három ragasztópogácsát helyezünk el két sorban. Arra kell ügyelni, hogy a ragasztó legalább negyven százalékban beborítsa a felületet.

Hőszigetelés ragasztó

Hőszigetelés ragasztó

A hőszigetelő rendszerekben háromféle anyag az elterjedt. A legnépszerűbb az EPS, vagyis hungarocell. A másik két típus a grafit adalékkal dúsított grafitos EPS tábla és a kőzetgyapot tábla, mely szinte minden falazaton kiválóan használható nagyszerű páraáteresztő képessége miatt. A háromféle szigetelőanyaghoz más-más ragasztó ajánlott. Bármelyik típusú hőszigetelőanyagot választja, biztos lehet benne, hogy a FIT márka kiváló minőségű ragasztói közt megtalálja a megfelelőt! Ha szeretne bővebb információkat megtudni a hőszigetelő ragasztók kapcsán, akkor látogasson el a fitinfo.hu weboldalra!