Mai névnap elérhető online!

Magyarországon nem csak a születésnapjukat ünneplik minden évben, hanem a névnapjukat is. A konkrét dátumokhoz való névadás hagyománya a középkorig nyúlik vissza. Az ünneplés gyakori módja, hogy el kell döntenie, hogy mit eszik vacsorára névnapján. Nem hivatalos névnap az, amikor az ön nevének nincs napja, de az önéhez hasonló névnek igen. Ha Maja vagy Mia a neve, ugyanazt a névnapot ünnepelheti, mint Mária.

Mai névnap elérhető online a nevnap.eu weboldalra látogatva, tehát nézzen be ide még ma és megtalálhatja a teljes névnap listát és a mai névnapokat is. A magyarok hatékonyságukról és szervezőkészségükről híresek, így talán nem meglepő, ha felfedezzük, hogy Magyarországon évente összesen mintegy 14 millió naptárat adnak ki. A névnapok gyakorlata, amikor a naptárban minden naphoz egy nevet vagy névsort rendelnek, mélyen gyökerezik a magyar kultúrában. Ha ránézünk a magyar névnapi naptárra, láthatjuk Magyarország történelmét dióhéjban. Ez a szokás a középkorig nyúlik vissza. A naptárban is szerepel néhány név a kereszténység előtti korból, valamint vannak katolikus neveink, aztán ómagyar nevek és néhány külföldi név. Ezt követően megvannak a magyar nevek nemzeti ébredésünk idejéből, majd mindenféle újabb, a közelmúlt nemzetközi hatásaihoz kapcsolódó nevek.

Névnap

Névnap

Ahogy a névnapok fontossága évszázadok óta változott, úgy a hozzájuk kapcsolódó különböző hagyományok is változtak. A magyarok ma már nem tesznek névnapfát az asztalra, abban a reményben, hogy ajándékokat raknak alá, és nem emelnek feldíszített oszlopot a hátsó udvarban, a hagyomány mégis sokak számára különleges jelentőséggel bír. Manapság főleg kávé- és sütemény ünnepekről van szó. Jó, mert vannak, akik nem akarják megünnepelni a születésnapjukat, hiszen az öregedés nem mindig olyan jó mulatság mindenkinek. De a névnapjukat mindig megünnepelhetik, mert nem emlékezteti őket az öregedésre. Bővebb leírásért és a mai névnapért keresse fel a nevnap.eu weboldalt.