Magyarország legszebb borvidékei

Hazánkban nagyon sok gyönyörű táj található, így érdemes felkutatni őket. Mielőtt külföldre látogatnánk, javallott, hogy előbb az itthoni szépségeket csodájuk meg.

[wp_ad_camp_1]

A hazánkban található jellegzetes szőlőtermelő tájak évszázadokon keresztül alakultak ki. Melyek a legjobb adottságú vidékeknek köszönhetőek. Magyarországon 130 ezer hektáron folyik a szőlőtermelés, és ebből 60-65%-a tartozik a borvidékhez. Ebből Magyarországon 22 borvidéket különböztetnek meg. Ilyen pl. a Badacsonyi borvidék, amely hazánk egyik legrégebbi és ezen felül még a legismertebb történelmi borvidéke is egyben. A Balatont észak-nyugaton övező vulkanikus hegyvonulatoknak a déli lejtőin terül el, melyek a tó óriási víztükrére néznek. Nevezetes szőlőhelyei a névadó Badacsony, Szent-György hegy, Szigligeti-hegy, Ábrahám-hegy, Gulács, Csobánc, illetve Tóthegy. Ez a vidék sajátos összetételű és mikroklímájú lankákkal rendelkezik, melyek kiváló minőségű fehérborfajtákkal, olaszrizlinggel, kéknyelűvel és szürkebaráttal váltak világhírnevűvé.

Borászat

Borászat

A következő nevezetes borvidék az Egri borvidék, amely hazánk észak-kelti részén terül el. Pontosabban a Bükk-helység előnyúlványain terül. A szőlő ültetvényei az Egri és a Debrői körzetek településein terül el. Erre a térségre viszonylag száraz éghajlat a jellemző, amely egy vulkanikus alapkőzetre rakodott, mészben szegény, barna erdőtalajú terület vörös és fehérbor termesztésére egyaránt kedvező. Ennek a borvidéknek a jellegét már a régi időkben is a vörösborai adták meg. Világviszonylatban ismert márka az egri bikavér. Amely a helyközség rendtartásában engedélyezett kékszőlő fajták legalább három borának házasításával készül. Ezek lehetnek kékfrankos, kékoportó, cabernet franc, merlot, kadarka, cabernet sauvignon és pinot noir.