Lenyűgöző becsapódási kráterek a Földön

A becsapódási kráterek akkor keletkeznek, amikor egy meteoroid, aszteroida vagy üstökös egy bolygóra vagy egy holdra csapódik. Naprendszerünk összes belső testét történelmük során erősen bombázták a meteoroidok. Ez a bombázás jól látható például a Hold, a Mars és a Merkúr felszínén. A Földön azonban a becsapódási krátereket az erózió folyamatosan kitörli, vagy a tektonika átalakítja az idő múlásával.

[wp_ad_camp_1]

Namíbiában, a Namíb-sivatagban található Roter Kamm kráter átmérője körülbelül 2,5 km (1,6 mérföld), mélysége pedig 130 méter. Körülbelül 3,7 millió évvel ezelőtt egy nagy jármű méretű meteor hozta létre. A kráter jól látható, de a padlóját legalább 100 méter (300 láb) vastag homokréteg borítja. A Namíb-sivatag narancssárga-piros színével kombinálva a kráter inkább a marsi felszín benyomását kelti, mintsem saját bolygónkét. A Kaali-krátert egy meteorit hozta létre, amely valahol i.e. 4. és 8. század között jutott el a földre. Körülbelül 5-10 km magasságban a meteorit darabokra tört, és töredékekben zuhant a Földre. A legnagyobb kráter körülbelül 110 méter széles és 22 méter mély. A fő kráter 1 kilométeres körzetében 8 kisebb kráter fekszik, amelyeket e bombázás során hoztak létre. Az észtországi Saaremaa-sziget teljes erdeje nagy valószínűséggel leégett a becsapódás következtében. A kráter számos észt mítosz és történet része. Még az is elképzelhető, hogy Saaremaa volt a legendás Thule-sziget, míg a „Thule” név összekapcsolható lett volna a finn tule („tűz”) szóval.

Roter Kamm kráter

Roter Kamm kráter

Szinte tökéletes kör a Tenoumer kráter, amely 1,9 kilométer (1,2 mérföld) széles, és 100 méter magas peremmel rendelkezik. A kráter a nyugat-Szahara sivatagban, Mauritániában található. A modern geológusok sokáig vitatták, hogy mi okozta ezt a krátert, némelyikük egy vulkánt nevezett meg okként. De a szerkezet alaposabb vizsgálatával kiderült, hogy a kráter megkeményedett „lávája” valójában egy meteorit ütközéstől megolvadt kőzet volt.