Lehet olcsón világot látni?

Ha megkérdeznénk száz embert, hogy mire vágynak igazán, akkor az egészséges, hosszú élet mellett a legtöbben az utazást választanák. Hisz bejárni a világot, megismerkedni új emberekkel, távoli kultúrákkal, látni csodálatos tájakat az egyik legnagyobb élmény.

Csakhogy minél messzebbre merészkedünk, annál nagyobb anyagi ráfordítást igényel. Hisz míg hazánkon belül akár egynapos kirándulásokat is tehetünk, addig egy valóban egzotikus helyszín teljes ellátással simán hétszámjegyű összeg egy hétre, személyenként. Kis fejszámolással pedig hamar világossá válik a szomorú valóság: hacsak nem nyerünk a lottón, akkor nincs túl sok esély arra, hogy utazgatással töltsük a mindennapjainkat. Azonban szinte mindenkinek van olyan távoli ismerőse, aki rengeteget nyaral, pedig látszólag ezt nem tehetné meg, ilyenkor pedig felmerül a kérdés, hogy ez mégis hogy lehetséges. Nos a válasz sokrétű, de bizony a helyzet az, hogy kevés pénzből is lehet világot látni, csak ügyesnek kell lenni.

Utazás

Utazás

Elsőként érdemes figyelembe venni, hogy az utazásnak két fő költsége van. Az egyik maga a közlekedés, azaz hogy eljussunk a célpontunkhoz, a másik pedig a szállás, hisz valahol laknunk kell, még akkor is, ha trópusi országba megyünk, ahol éjszaka is meleg van. Mindkét költség lefaragásához némi türelemre és találékonyságra van csupán szükség. A repülőjegyeket ugyanis időnként roppant olcsón meg lehet venni, erre vannak megfelelő weboldalak, illetve érdemes értesítést beállítani. Olyan hatalmas akciókat is kifoghatunk, amelyekkel akár pár ezer forintért eljuthatunk Európa bármely szegletébe. Szállás tekintetében pedig igaz, hogy egy hotel a legkényelmesebb – minden szempontból -, ám vannak ennél sokkal olcsóbb lehetőségek is, akár magánlakásokban is bérelhetünk szobát, vagy a legbátrabbak akár lakásmegosztásban is gondolkodhatnak, így töredékére redukálva a kiadást. Ha pedig úgy döntenénk, hogy hosszabb körútra indulunk és hónapokra magunk mögött hagyjuk az életünket, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy úgy szervezzük a célpontokat, hogy munkáért cserébe kapjunk szállást és ellátást, ma már rengeteg ilyen lehetőség van szerte a világban, és így gyakorlatilag még a költő pénzünket is megkeressük útközben, azaz komolyabb tőke nélkül bejárhatunk tucatnyi országot.