Látnivalók Gárdonyban

A Velencei-tó Magyarország második legnagyobb természetes tava, kedvelt üdülőhely természeti és földrajzi adottságai miatt. Gárdony a tó déli partján fekvő kisváros, története a bronzkorig nyúlik vissza. Gárdony városrészei közé tartozik Agárd és Dinnyés, valamint az egy lakásból álló Matonyai-tanya, ami a belvárostól 2,5 kilométerre fekszik.

[wp_ad_camp_1]

Gárdony az 1930-as évektől kezdve népszerű üdülőfalu lett, köszönhetően Budapest és Székesfehérvár közelségének, egyre többen költöznek a településre. Az Agárdra érkező látogatók a település központjából induló Gárdonyi Géza tematikus sétányon szívesen sétálnak fürdőzés után. A területen gyönyörű ősfákat láthatunk, amiket az 1938-as parkosításkor ültettek: vadgesztenye, akác, hárs, juharfák szegélyezik az utat. A tematikus sétány, pihenőpadjaival, pompázó virágágyásaival elvezet a városka fontosabb látnivalóihoz. Kis táblák segítik az eligazodást, elsőként a Nádasdy-obeliszkről, a településen élt grófi családról olvashatunk és bejárhatjuk a 19. századtól létező temetőt.

Gárdony

Gárdony

A sétányt bejárva megismerhetjük az Agárdi Pálinkafőzde, a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia és az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő történetét. A sétány végén elérkezünk Gárdonyi Géza szülőházához, ami a Velencei-tavi Galéria mellett fekszik, ahol kiállításokat, jazz koncerteket látogathatunk. Gárdonyban végig járhatják az érdeklődők az Egri vár mintájára épült Gárdonyi rönkvárat, ahol szerencsés időben érkezve remek családi programokon is részt vehetnek. A városban működő kerékpárkölcsönzőből bérelt kétkerekűvel körbe tekerhetjük a Velencei tavat is. A kerékpárút mentén található Sarvajc-kereszt és kilátó, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a tóra.