Lakatlan szigetek a világ körül

A lakatlan szigetek témája számos filmet és regényt inspirált, például a Cast Away című filmet és a Lost tévésorozatot. Az igazi elhagyatott sziget története azonban Daniel Defoe Robinson Crusoe 1719-es regénye volt. Robinson Crusoe történetét valószínűleg Alexander Selkirk, a skót matróz befolyásolta, aki négy évet töltött egy lakatlan szigeten.

[wp_ad_camp_1]

A Cocos-sziget körülbelül 300 mérföldre található Costa Rica csendes-óceáni partjaitól. Ez a dzsungellel borított sziget többnyire lakatlan. A turistákat csak a Costa Rica-i Park Rangers engedélyével lehet partra vinni, akik egyedüliként élhetnek a szigeten. A kókuszsziget népszerű, mint merülési célpont, de az emberek kincsvadászatra is járnak ide. Állítólag számos rejtett kincset temettek el itt a kalózok a 19. században, beleértve a limai inka aranyat, amelyet Benito Bonito kalóz vitt el. A Főnix-szigetek egy 8 atollból és 2 elmerült korallzátonyból álló csoport a Csendes-óceán közepén. Ennek az elszigetelt helynek zavartalan és érintetlen ökoszisztémái vannak. A korallzátonyokat és a madárállományokat az ember gyakorlatilag nem érinti. A kiribati kormány 2008-ban hivatalosan is védetté nyilvánította az egész Phoenix-csoportot és a környező vizeket, így a világ legnagyobb tengeri védett területét jelenti.

Cocos-sziget

Cocos-sziget

A fidzsi Mamanuca-szigetek mintegy 20 szigetből álló vulkanikus szigetcsoportot alkotnak. A szigetek az egyik legnépszerűbb Fidzsi-szigeteki nyaralóhelyek, gyönyörű szigeti üdülőhelyekkel és fehér homokos tengerpartokkal. Számos Mamanuca-sziget lakatlan, általában azért, mert nincs természetes vízforrása. A csoport leghíresebb lakatlan szigete az apró Monuriki, amely a 2000-ben leadott film fő helyszíne volt. A Salamon-szigetek része, Tetepare a Csendes-óceán déli részének legnagyobb lakatlan szigete. A hosszú, masszív szigetet érintetlen alföldi esőerdők borítják, és korallzátonyok szegélyezik.