Kontaktlencse vagy szemüveg?

Ha valakinek problémája van a látásával, ma már felrak egy szemüveget, vagy behelyez egy kontaktlencsét. Ezek nélkül a fantasztikus találmányok nélkül életminőségünk katasztrofális lenne. Hogy melyiket válasszuk, az csak ízlés és szokások kérdése.

[wp_ad_camp_1]

Rengeteg érv szól a szemüveg és a kontaktlencse mellett és ellen is. Ha csak olvasás és vezetés közben használjuk, akkor célszerűbb szemüveget választani. Van olyan látásprobléma, amit nem lehet kontaktlencsével korrigálni, ilyen a kancsalság, a cukorbetegség és a szemszárazság egyes esetei. A szemüveg használata nem igényel különösebb törődést. Egy jó szemüveg öltöztet, öltözékünkhöz bármilyen színű, formájú keretet választhatunk, igényeinknek csak a pénztárcánk szabhat határt. Manapság már magas dioptria mellett is nagyon vékony lencsével készíthető esztétikus szemüveg.  Azonban minden szemüveg korlátozza bizonyos mértékben látóterünket, és vannak esetek, amikor nemcélszerű viselni – például sportoláshoz.

Kontaktlencse vs szemüveg

Kontaktlencse vs szemüveg

Nem tudja korrigálni a szemüveg a két szem között meglévő különbséget, a két lencse között nem lehet túl nagy a dioptriakülönbség. Ezt a problémát megoldja a kontaktlencse, aminél bármekkora dioptriás különbség lehet a lencsék között. A kontaktlencse használata mindennapi odafigyelést igényel, viselését meg kell szokni, viszont nagyobb látásélményt és szabadságot ad. Mindig orvosi vizsgálat előzze meg az első kontaktlencse kipróbálását, nem érdemes az interneten rendelni lencsét a pontos dioptria megállapítása nélkül. Számtalan lencse közül választhatunk, akár színezett lencsét is. Ma már olyan szemprobléma mellett is viselhetünk lencsét, amit régebben csak szemüveggel lehetett korrigálni, léteznek ma már multifokális és astigmiás kontaktlencsék is. Hogy szemüveg, vagy kontaktlencsét választunk, függ életmódunktól és aktivitásunktól is.