Kolumbia különlegességei

Kolumbia nevét meghallva automatikusan negatív dolgok ugranak be: drog, emberrablás, drogháborúk, gerillák… A 80-as, 90-es években valóban kockázatos volt Kolumbiába tervezni a nyaralást, mára viszont rengeteget változott a helyzet és nem jelent nagyobb veszélyt ide utazni, mint más dél-amerikai ország.

[wp_ad_camp_1]

Az ország nevét Kolumbusz Kristófról kapta, bár a felfedező soha nem járt Kolumbiában. Gyönyörű, sokszínű ország, a kontrasztok földje ez a vidék, találkozhatunk itt a hófödte Andok csúcsaival, trópusi Amazonas menti dzsungelekkel, türkiz színű karibi partokkal és sivatagokkal. Hihetetlenül nagy életszeretet jellemzi a kolumbiaiakat, akik híresen barátságosak. A legszegényebb falvakban élők sem panaszkodnak, hanem csak egyszerűen örülnek annak, amijük van. Imádnak táncolni, nagy népszerűségnek örvend a salsa, a merengue, a vallentano és a reggaeton. Kolumbiában az időjárást a tengerszint feletti magasság befolyásolja, a tengerparton a nyár 30 fokot jelent, a 2500 méteren fekvő fővárosban, Bogotában pedig 10-20 fok van egész évben.

Kolumbia

Kolumbia

A kolumbiai gasztronómia annyira változatos, hogy nem is lehetne kiemelni egy ételt, ami képviseli az országot, inkább több száz hagyományos étel van, amelyet régiónként máshogy készítenek el. Az Andok környékén szívesen készítenek olyan ételeket, amikben a marha-, a csirke-. vagy a sertéshús dominál. A karibi térségben a halak és a tenger gyümölcsei kerülnek gyakrabban az asztalra, a csendes-óceáni térségben a tengerimalac az egyik legnépszerűbb étel. Jelentős Kolumbiában a kávétermelés, az ország a világtermelés 10 százalékát állítja elő. Jelentős még banán, kakaó, dohány és pálmaolaj exportja. A világ smaragdkitermelésének 60 százaléka is ebből a dél-amerikai országból származik.