Kirándulás Lappföldön – Finnország

Hómobilon jártuk be Lappföld gyönyörű tájait. Kb. 6 órás program volt. A hóborította erdőkön keresztül vagy befagyott folyók jegén vezetett az út. Ezek olyanok, mint egy kis lánctalpas, elég gyorsan is lehet velük menni. Nem könnyű az úton tartani őket, mert a sítalpak szívesen elkanyarodnának az útiránytól. A vezetőnk hómobilja kicsit elromlott. Ez arra volt jó, hogy megláthattuk a jármű belsejét.

[wp_ad_camp_1]

Megérkeztük a huskyfarmra. Egykor a kutyaszán volt a számik legfontosabb közlekedési eszköze.

A számik eredetileg halászó-vadászó életmódot folytattak. A rénszarvastenyésztés az 1400-1660-as években terjedt el körükben. Manapság a rénszarvastenyésztés Norvégiában és Svédországban a számik kizárólagos joga, amíg Finnországban mások is űzhetik ezt a foglalatosságot. Ennek a törvénynek a megváltoztatásáért küzdenek a finnországi számik. Az állat minden porcikáját fölhasználják, így például sokféle használati tárgyat készítenek a csontjából.

A farmon most 250 kutyát tartanak. Meglepett, hogy kicsit kisebbek, mint amiket itthon láttam. Nagyon-nagyon kedvesek, barátságosak. Mindegyiknek külön háza és neve van. A szibériai husky a munkakutyák közé tartozik, közepes méretű, Kelet-Szibériából származik. Szőrzete vastag, szagtalan, évente kétszer igen erősen vedlik, színe ordas vagy szürkés, nemritkán ezüstös színű. Szemük színe változatos, lehet égszínkék, barna, vagy felemás.

Lappföld

Lappföld

Várható élettartamuk: 12 – 15 év. Vérmérsékletük jellemzői:Társasági, Éber, Gyengéd, Barátságos, Intelligens állat. A nőstény: 16–23 kg, hím: 20–27 kg

A gondozók azt mesélték, hogy fokozatosan szoktatják a szánhúzáshoz őket. 3 pár kutya húz egy szánt. Elöl vannak a legerősebb hímek, középen a felnövekvő ifjak, hátul a gyengébbek. Általában 10 éves korukig fogják be őket. Mínusz 10 fok alatt érzik jól magukat. A nagy hidegben összegömbölyödve alszanak a hóban.

Alig várják, hogy elinduljon a szánhúzás. Imádnak futni. Ha nem túl nagy a teher, akár 30 km-es sebességre is fel tudnak gyorsulni. A hajtó a szántalpak hátsó végén áll és gyeplővel irányítja a kutyákat. Van fék is a talpakon, erősen rá kell lépni, akkor megáll a szán. Ezeket a kutyákat nem kellett irányítani, mert egyrészt elég magas hófalak között vezetett az út, másrészt elég erős volt bennük a versenyszellem, állandóan le akarták hagyni az előttük száguldókat. Inkább a fékre volt szükség. Nagy élvezet volt ülni a szánon, hallgatni a huskyk vidám csaholását, kicsit átérezni, hogy mennyire összetartozik ember, állat, természet.

A rénszarvas farmon egy igazi táltos fogadott bennünket. Egy misztikus kunyhóban a pattogó tűz mellett elmondta a négy szél meséjét. Utána rituálisan megszabadított minket a gonosz szellemektől, majd mindenkinek két vonalkát rajzolt a homlokára. Ez azért kell, mert a jó emberek rénszarvasként fognak ujjá születni, és így könnyebben fog kinőni az agancsunk.