Készítse el saját müzlijét

A komoly reggelik rajongói ismerik a jó müzli hatalmát. A müzli teljes kiőrlésű gabona, szárított gyümölcsök és magvak keveréke. Nagyon könnyű otthon müzlit nagy tételben készíteni, ezt ráadásul hosszú időn át tárolni is lehet. Egy légmentesen záró üvegedényben friss marad akár 1-2 hónapon át is. A müzliket többféleképpen lehet kombinálni, de mi bemutatunk egy formulát, ami a legfinomabb és a legtartósabb.

[wp_ad_camp_1]

Ez a kombináció pedig a szárított gyümölcsök+magvak+diófélék+fűszerezés. Az összetevőknek viszont nincs optimális aránya, minél több gabonát használ, annál ropogósabb és rágósabb lesz a müzli. Tartsa szem előtt azt is, hogy minél több gyümölcsöt tartalmaz a müzli, annál édesebb lesz, minél több diót dob bele, annál többe kerül majd. Azt is jegyezze meg, hogy a gabona puhább lesz tejbe vagy joghurtba keverve, és azt is, hogy a túl sok gyümölcstől túl rágós is lehet. Használhat bármilyen müzlit, viszont a zab nem a legjobb választás. Minden bioboltban kapható többféle gabona is, például árpa, rozs, tönköly és rizs is, áztassa ezeket tejbe evés előtt és sokkal puhábbak és ehetőbbek lesznek, és így nem is kell őket előre megfőzni.

Müzli szelet

Müzli szelet

Szárított gyümölcsből bármennyit vághat és szeletelhet a müzlijébe, viszont próbáljon meg olyan szárított gyümölcsöt találni, amiben nincs mesterséges cukor, hiszen a gyümölcs maga is tele van cukorral. A mazsolák és a datolyák a legfinomabb szárított gyümölcsök, de ne álljon meg itt, hiszen a szárított barack is ínycsiklandozó lehet például. Ami a fűszerezést illeti, a cukrot mindenképp hagyja ki, amire a müzlinek leginkább szüksége van, az egy kis só, egy-két csipet minőségi só sokat dobhat a müzlin, valamint más őrölt fűszerek is, például a fahéj vagy a gyömbér. Készítse el tehát saját müzlijét otthon, amely tartósabb mint a bolti, ráadásul az elkészítése is kihívás lehet.