Kertváros vagy belváros? Melyiket válasszuk?

Bár a lakóhelyünk kiválasztásánál elsősorban az anyagi lehetőségeink szabnak határt, érdemes mérlegelni, hogy a pezsgő belvárosi lakás vagy a csendes kertvárosi otthon vonzóbb-e számunka. Kisgyerekkel sok érv szól a kertváros mellett, ahogy azonban egyre idősebbek lesznek a gyerekek, úgy nekik is megnő az igényük a városban elérhető programlehetőségek iránt.

[wp_ad_camp_1]

Költözés előtt végig kell gondolnunk az adott környék, vagy városrész adottságait, nem megfelelő választás esetén hamar odalesz otthonunk nyugalma. Életszakaszonként is eltérő lehet, melyik típusú otthon passzol inkább hozzánk. Érdemes a belváros nyújtotta lakások között keresgélni, ha előnyben részesítjük a tömegközlekedést, élvezzük a rengeteg programlehetőséget, akkor is, ha ez azzal jár, hogy a későig elhúzódó programok megzavarhatják pihenésünket. Ha elfogadjuk, hogy gyakoriak a közlekedési dugók, kevés a parkolóhely, cserében viszont közel vannak az üzletek, iskolák, éttermek, akkor nekünk való a belvárosi élet.

Kertváros

Kertváros

Ha viszont annyira nem szeretjük a nyüzsgést, hazaérve a nyugalmat részesítjük előnyben, akkor mindenképpen a kertvárosi házak között keresgéljünk, itt tisztább is a levegő, mint a belvárosban, kisebb a zaj- és a fényszennyezettség, természetközelibb, a nyugodt utcákra a gyerekek is kimehetnek játszani. Nagy előnye lehet még a kertvárosi életnek, hogy összetartóbb a szomszédközösség, és ideálisak a körülmények a kisállat-tartásra. Persze itt is mérlegelnünk kell, hogy mennyire zavaró a kevésbé kiépített tömegközlekedés és az iskolák, hipermarketek nehezebb elérhetősége. Ami a kertváros hátránya, az a belváros előnye és fordítva. Hogy hová érdemes költözni, azt leginkább az egyéni preferenciánk és élethelyzetünk határozza meg.