Kertben élő kutyáknak is kell séta

A kutyatartás régebben csak a kertes házakra korlátozódott, de mára sokaknak van állatuk, akár egy kisebb városi lakásban is. A városi állatoknál jellemző, hogy legalább napi egy alkalommal elviszik őket sétálni, de a kertben élő társaiknál erre nem fordítanak elég figyelmet.

[wp_ad_camp_1]

A kutyákat nem csupán azért kell sétálni vinni, hogy elvégezzék dolgukat vagy kiszaladgálják magukat. Az állatok természetes tulajdonsága, hogy bizonyos területeket járnak be, információkat gyűjtenek, találkoznak más állatokkal és szagokat, élményeket kapnak. Az udvarban élő állatnak egy idő után teljesen ismertté válik a környezet, semmi új információhoz nem jutnak hozzá, nem tud kommunikálni társaival. A kutyák rendszerint szagnyomokat hagynak amerre csak járnak, hogy behatárolják a területeüket és üzenetet hagyjanak. Ha ez kimarad az életükből, egy ősi ösztönt nem tudnak majd gyakorolni.

Kutyasétáltatás

Kutyasétáltatás

A kutyáknak, melyek kertes házban élnek, nem feltétlenül szükséges napi szinten sétálni. Persze, ha van rá mód, minél többet mehetnek, annál jobb, de heti néhány nagyobb és változatos sétával, esetenként kirándulással kielégíthető az állat kíváncsisága és jelölési ösztöne. Az állandóan sétáltatott kutyák sokkal boldogabban, nyugodtabbak. Csak a megfelelő törődéssel érhető el az, hogy az állat kiegyensúlyozott legyen, hiszen így lesz teljes az élete. Más kutyákkal is érdemes néha összehozni, hiszen alapvetően falkában élt, szüksége van a kontaktusra a fajtársaival. A parkok, erdők útvonalain könnyű találkozni más kutytartókkal, az állatok kommunikálhatnak, játszhatnak, így nem válnak depresszióssá és mogorvává. A kutyák játékossága nem múlik el felnőtt korukra, ám a nem megfelelő törődéssel elszokhatnak az aktív élettől, csak fekszenek unalmas, megszokott környezetükben.