Kenyeret sütni egyszerű és egyben hasznos is

A pékárun általában nem gondolkodik sokat az ember, amit megkíván – vagy ami bevált – azt megveszi és ezzel ez a kérdéskör le is van tudva. Ám kenyeret sütni nem csupán jó móka, de néhanapján bizony nagyon hasznos tudomány is.

Az, hogy a pékáruk egyre drágábbak, az csupán egy mellékes ok, elsősorban nem ez miatt érdemes egy picit elmerülni a sütés rejtelmeiben. Azt ugyanis mindenképpen számoljuk bele, hogy ez egy időigényes feladat, és ár-érték arányban szinte biztos, hogy nem jövünk ki jobban, mintha készen vásárolnánk a termékeket. Ugyanakkor viszont számtalan előnye van a sütésnek, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Az egyik, hogy így pontosan tudni fogjuk, hogy mit is tartalmaz a késztermék. Persze miért is kételkednénk a bolti áruk leírásában, ám vannak olyan élethelyzetek, amikor ez az információ kardinális kérdés.

Kenyérsütés

Kenyérsütés

Különböző cukorbetegségek esetén, vagy egy szigorú diéta alatt grammra pontosan ki kell tudni számolni a bevitt szénhidrát mennyiségét, ilyenkor pedig csak akkor lehetünk teljesen nyugodtan, ha mi magunk mértük ki az összetevőket. Ugyanez a helyzet súlyos ételallergia esetén, hisz ha mi magunk sütünk, akkor tudjuk, hogy mely allergének azok, amikből egy szem sem juthat be a tésztába. Végül pedig – és erre a legtöbben csak akkor döbbenek rá, amikor élesben is kipróbálták -, a kenyérsütés egy remek családi program. Kisebb-nagyobb gyerekek könnyedén bevonhatóak – hisz túl nagy galibát nem tudnak okozni -, és az így eltöltött idő valóban értékes, hisz közösen alkotunk valamit. Arról nem is beszélve, hogy a második-harmadik próbálkozás után már sokkal bátrabbak leszünk, és nyugodtan kiélhetjük a különböző fantáziákat, a magos változatoktól kezdve a szárított paradicsomos, olívás verziókig bezárólag. Merjünk belevágni, hisz a kenyérsütés közel sem olyan nehéz dolog, mint amilyennek elsőre tűnik.