Kávéfogyasztás pro és kontra

A kávé fogyasztás kapcsán számos különböző vélemény létezik. Tény, hogy vannak előnyei és hátrányai is a kávéfogyasztásnak. Ha az előnyöket tekintjük, akkor a reggeli fekete csökkenti a fáradtság érzetet, valamint kiválóan élénkít.

[wp_ad_camp_1]

Nem csoda, hogy a reggeli ébredés után előszeretettel nyúlunk a kávés bögre után. A kávé növeli az agyi aktivitást és javítja a kognitív képességeket. A reggeli kávéfogyasztás tehát nagyon hasznos, ráadásul élvezetes tevékenység különösen iskolába vagy munkába indulás előtt. A legutóbbi kutatások szerint napi több csésze kávé sem jelent problémát, sőt csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Azok a nők, akik gyakran fogyasztanak kávét, kevésbé kell tartaniuk a szélütés veszélyétől. A kávé tele van antioxidánsokkal, amik védik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól, valamint csökkentik annak esélyét, hogy daganatos, gyulladásos betegségek alakuljanak ki. Tehát mindenképp van előnye a rendszeres fekete fogyasztásának.

Kávéfogyasztás

Kávéfogyasztás

A hátrányok közt említhetjük, hogy a rendszeres kávé fogyasztás képes függőséget kialakítani, így a reggel elengedhetetlen szükségkelléke lesz a kávé, ami nélkül képtelen lesz beindulni a normális agyműködés. Jó hír, hogy a koffein nem növeli a koleszterin szintet és szívritmuszavart sem okoz. Azonban aki érzékeny a koffeinre, annál kisebb vérnyomás emelkedést okozhat. A jóból is megárt a sok, így a túlzott kávéfogyasztás szorongást okozhat, az illető ingerlékeny lesz. Ugyanakkor a szívtájéki fájdalom sem ritka. Ha odáig vagyunk a kávéért és gyakran fogyasztjuk, akkor érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre, ugyanis a kávé vízhajtó hatású. Ha nagy szerelmünk a kávé, akkor is érdemes odafigyelni a mértékletességre és mellette elég folyadékot fogyasztani.