Juh kontra kecske: Kik a legjobb problémamegoldók?

Az új helyzetekhez való alkalmazkodás terén a kecskék előrelépést mutatnak. A juhokhoz képest gyorsabban tudnak alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez. Ezek a Martin Luther Egyetem Halle-Wittenberg (MLU) és a Leibniz haszonállat-biológiai intézet (FBN) kutatóinak új tanulmányának eredményei, amelyeket a Royal Society Open Science publikált.

[wp_ad_camp_1]

A juhoknak és a kecskéknek sok közös vonása van: genetikailag szoros kapcsolatban állnak egymással, nagyjából azonos méretűek, hasonló társadalmi felépítésűek, és az emberek körülbelül azonos idő alatt háziasították őket. A táplálkozási stratégiák tekintetében azonban nagyon különböznek egymástól. „Míg a juhok legelők, a kecskék böngészők, és inkább a rügyeket és a friss hajtásokat keresik” – magyarázza Dr. Camille Raoult, az MLU-ból, aki a tanulmányt az FBN-ből származó Dr. Christian Nawroth-szal együtt vezette. A kísérleteket a svájci Agroscope kutatóközpontban, a londoni Queen Mary Egyetemen (QMUL) és a kenti Buttercups Sanctuary for Goats-ban végezték.

Juh vs kecske

Juh vs kecske

„Fontos, hogy az állatok képesek legyenek gyorsan reagálni a változó környezetre, mert ez lehetővé teszi számukra az új táplálékforrások megtalálását és kiaknázását” – mondja Nawroth. A csoport ezért azt akarta megvizsgálni, hogy mindkét állatfaj hogyan reagál az új térbeli akadályokra. A vizsgálat kísérleti felépítése meglehetősen egyszerű volt: egy-egy állatot egy kis tartási hely végére vezettek. Egy másik személy állt a szemközti végén ételeket kínálva. Közöttük egy rés volt egy kerítéssel – a közvetlen utat minden alkalommal elzárták. A kutatók megfigyelték az állatok viselkedését, különösképpen azt, hogy közvetlenül a rés felé haladtak-e, és feljegyezték, mennyi időbe telt az élelemhez jutni. Néhány forduló után a kerítés résének helyzete megváltozott. Az állatok ezt követően megismételték a tesztet. Összesen 21 kecske és 28 juh fejezte be a kísérletet.