Jógázzon a pihentetőbb alvásért

Életünk körülbelül egyharmadát alvással töltjük, és a pihentető alvás szorosan összefügg az életminőséggel. A stressz és a szorongás sok felnőttnél megzavarja a pihenőórákat, és ezek a zavarok koncentráció-, memória-, immunrendszer gyengüléséhez, súlygyarapodáshoz, korai öregedéshez, cukorbetegséghez vagy akár szívproblémákhoz vezetnek.

A 18 és 64 év közötti felnőtteknek hét-kilenc óra alvásra van szükségük éjszakánként, az időseknek (65 év felett) pedig 7-8 órára. De világszerte több tízmillió ember küzd különböző alvászavarokkal, és a felnőttek 10-30%-a mindenhol krónikus álmatlanságban szenved. Egy életen át a nőknél akár 40%-kal nagyobb az álmatlanság kockázata, mint a férfiaknál, elsősorban a gyakori hormonális változások miatt. A pihentető alvás fontos a testi és lelki egészség szempontjából, így ha Ön is azok közé tartozik, akik álmatlanságban vagy más alvászavarban szenvednek, fontos, hogy megoldást keressenek problémáira, mert a minőségi alvás hiányának rövidtávon is következményei vannak, valamint hosszú távon is. Néhány egészséges szokás este lefekvés előtt, valamint az aromaterápia, a meditáció és az olvasás hasznosnak bizonyulhat a jobb alvásban. Kiderült, hogy a jóga is segíthet a pihentetőbb alvásban.

Jóga

Jóga

A jóga egy ősi mozgásforma, amely az erőre, a rugalmasságra és a légzésre összpontosít, hogy elősegítse a fizikai, mentális és lelki egészséget. Sokféle jógastílus létezik, mint például a tibeti, az iyengar és a hatha jóga. Egyes stílusok erőteljesebbek, míg mások a testtartást vagy a légzést hangsúlyozzák. A jógagyakorlatok fő összetevői Európában és Amerikában leginkább a fizikai testtartáshoz (ászana), a légzésszabályozáshoz (Pranayama) és a meditációhoz (Dhyana) kapcsolódnak. Az elmúlt évek néhány tanulmánya kimutatta, hogy kapcsolat van a jóga és a pihentető alvás között. Ez a hindu gyakorlat többek között az álmatlanság és a nyugtalanság ellen is bevált gyógyír.