Isztambuli bazár: alkudni kötelező

Aki járt már Törökországban, azon belül is Isztambulban, biztosan ellátogatott a törökök nagy piacára, a Fedett Bazárba, a világ legnagyobb ilyen jellegű intézményébe. A Bazár központja két, 15. században épült kupolás raktárépület, amikhez az évszázadok során újabb és újabb szárnyakat csatolva, létrehozva a mai bevásárló központot.

[wp_ad_camp_1]

Közel 60 utcácska közel 5000 boltja várja a napi 250-400 ezer látogatót. Az alkudozás itt kötelező, íratlan szabály, nem is csak a vételár a lényeg, hanem maga az alkudozás élménye. A török embereknek a vérében van az alkudozás, eleve bele van kalkulálva az árba az így elengedett összeg. A bazári árusok rendkívül rafináltak, kezdhetjük az alkudozást egészen alacsony árról, az alku úgyis felúton, a kért és kínált ár között jön létre. Ha úgy érezzük, nagyszerű üzletet kötöttünk, akkor biztos, hogy a kereskedő járt jól és nem mi. Ha meguntuk az alkudozást, sétáljunk el nyugodtan, az esetek nagy részében visszahívnak és belemennek az általunk ajánlott árba. Legnagyobb élmény a Grand Bazárban alkudni, 3000 üzlet várja a vásárlókat. Kézzel szövött gyapjú szőnyegtől kezdve az ékszereken, bizsukon át a kerámiáig, a gyönyörű lámpákig és az édességekig mindent lehet itt vásárolni.

Isztambuli bazár

Isztambuli bazár

Ha lehetséges, délelőtt korán menjünk ki a bazárba, mivel első vásárlóként extra előnyhöz juthatunk. A török kereskedők hisznek abban, hogy az első vásárló meghozza a szerencsét egész napra, ezért alacsonyabb árat fogadnak el az alku során, akár féláron is beszerezhetjük a vágyott árucikket. Ha komoly vásárlónak gondol a török árus, akkor meghív egy teára és jó hangulatban folyik az alku, érdekes beszélgetések alakulhatnak ki közben. A vásárlásban nemcsak az új dolog megszerzése a jó, hanem az is, hogy ez a tárgy különleges vétel volt, érdekes történet kapcsolódik hozzá.