Ismerje meg a Bottargát: Olyan, mint a parmezán, de a tengerből származik!

Lehet, hogy karasumi néven ismeri, szakéval vagy sörrel együtt felszolgálva valamilyen izakayán. Lehet, hogy hallotta már eoran néven, vagy más anjuval (koreai étellel) együtt fogyasztotta. Vagy talán másként hívja: a görögök avgotarahónak hívják, a franciák, poutarge-nak.

[wp_ad_camp_1]

Horvátországban Butarga-nak vagy Butarge-nak hívják, amely közelebb áll ahhoz a névhez, amelyet az Egyesült Államokban a legtöbb ember ismer, ha egyáltalán ismer: Bottarga. Nem számít, hogy hívjuk, a termék lényegében ugyanaz: a Bottarga egy hal ikra-zsákja, leggyakrabban szürke márnáé, amelyet megsóznak, megmasszírozzák a légzsákok kiszorítására, majd kipréselik és megszárítják. Ez egy csemege az egész világon, és az ősi időkre nyúlik vissza. Úgy tűnik, szinte bárhol, ahol az ember horgászott, miután megismerte ezt a tartósítási technikát, kivonta a halikra tasakjait, majd sózva és szárítva mélyen sósan elfogyasztotta.

Bottarga

Bottarga

A Bottarga nagyon ízletes lehet zöldségekkel, szinte minden gabonafélére reszelve, vagy csak önmagában, amelyet kevés só- vagy szójaszósz, citromlé és egy finom ízes olaj ízesít. Használja annyiszor, amennyiszer a költségvetése megengedi. Bár drága lehet, a bottarga tetszőleges számú ételhez használható. A szójaszószhoz, a halszószhoz vagy a Parmigiano-Reggiano-hoz hasonlóan ez is egyszerű és gyors módja annak, hogy ízletes gazdagságot adjon az ételekhez, legyen szó tésztáról vagy tojásról. A bottargával lehet a legkülönösebb az étel, és sokkal megfizethetőbb, mint amilyennek látszik. A bottarga egy másik fajtáját is meg kell megemlíteni, nevezetesen a tonhal ikra zsákjaiból származó bottarga di tonnot. Míg a szürke márnából készült bottarga finomabb, az íze miatt általában értékesebb, mint a tonhal bottarga, legalábbis az Egyesült Államokban, mert a tonhalfajtát sokkal nehezebb megtalálni, és sokkal drágább.