Ipariforradalom, 3D nyomtató

A 3D nyomtató egy olyan forradalmi eszköz, mellyel valós kézzel fogható tárgyakat vagyunk képesek alkotni térbeli digitális modellekből. Manapság a leggyakoribb terület melyen alkalmazzák ezeket az ezközöket az a rapid prototípuskészítés.

[wp_ad_camp_1]

Napjainkban a technológia fejlődésének köszönhetően egyre inkább megnyílnak a lehetőségek kapui, ahol alkalmazni tudják őket. A 3D nyomtatást additív gyártásnak nevezzük a hagyományos ipari eljárásokkal szemben. Ugyanis a 3D nyomtatás alatt különféle tárgyak apró részei kerülnek összeragasztásra, melyek gyakran mikrométeresek. Vagyis a végeredmény mindig apró alkotóelemekből tevődik össze. Míg a hagyományos ipari gyártás folyamán azt szokhattuk meg, hogy egy nagyobb tömb nyersanyagból hozzák létre forgácsolással, marással és különböző technikákkal a végterméket. Amióta a 3D nyomtatás megjelent, azóta az additív gyártást a hagyományos folyamatok ellenkezőjeként szokták emlegetni. A 3D nyomtatásra, mint a 21. század egyik legnagyobb vívmányaként tekinthetünk.

3D nyomtató

3D nyomtató

Sokan úgy is beszélnek róla, mint egy újabb ipariforradalom. A 3D nyomtatás egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel különösebb ipari vagy gyári környezetet. Ám általa viszonylag alacsony költségvetéssel és magas precizitással készíthető el a késztermék. A hazánkban még nem igen terjedt el, ám igen nagy segítséget jelenthetne egyes területeken, mint pl. öntészeti és szerszámipari vállalatok. Ám, ha egy kicsit is utána járnának, akkor rájönnének, hogy a sokkal kevesebb munkával, sokkal nagyobb profitra tehetnének szert. Ugyanis a 3D nyomtatás pont ezeken a területek alkalmazható a legjobban. Hiszen nem csak gyors, de precíz prototípus gyártást érhetünk el általa. A világ fejlettebbik részén már nagyszámban alkalmazzák.