Internetes vásárlás biztonságosan? Ezekre figyelj!

Az elmúlt évtizedekben kétségkívül az internet széleskörű elterjedése okozta a legnagyobb változásokat életünkben, hiszen rengeteg minden vált sokkal egyszerűbbé és sok minden tűnt el a süllyesztőben a világhálónak köszönhetően. Teljes mértékben átalakultak a vásárlási szokásaink is, hiszen egyre gyakrabban rendelünk otthonról, még akkor is, ha valami drágább termékről van szó.

Ezért aztán hihetetlenül fontos, hogy kellően elővigyázatosak legyünk, főképp, ha nem nagyobb cégektől és ismert weboldalakról, hanem kisebb vállalkozásoktól, vagy magánszemélyektől vásárolunk. A legnagyobb kockázatot egyértelműen az utóbbi jelenti, hiszen egy-egy internetes piactéren csak az eladó szavára adhatunk. Ezért aztán a leggyakrabban elhangzó tanács, hogy soha ne utaljunk pénzt előre. Ez persze valóban hasznos lehet, ám ha jobban belegondolunk, túl sok mindentől nem véd meg minket. A legtöbb futárszolgálat, illetve a postai kézbesítők esetében ugyanis nem igazán van lehetőség arra, hogy fizetés előtt kibontsuk a csomagot.

Internetes vásárlás

Internetes vásárlás

Ha pedig az utánvét összegét már rendeztük és csak utána döbbenünk rá, hogy nem azt kaptuk, amit rendeltünk, akkor ugyanúgy futhatunk a pénzünk után. Ezért a leghatásosabb módszer, ha még előzetesen leellenőrizzük az eladót, amennyire csak lehetőségünk van rá. Kérjünk fotót, amin nem csak a termék, de néhány személyes adat is szerepel, így megbizonyosodhatunk róla, hogy az áru tényleg az eladó birtokában van. Szintén érdemes rákérdezni – még a folyamat legelején – a személyes átvétel lehetőségére is. Ha ettől az eladó mereven elzárkózik, az baljós előjelnek tekinthető, főleg, amikor valamilyen nagyobb értékű termékről van szó. Sajnos teljesen biztosra semmilyen módszerrel sem mehetünk, ám érdemes megtenni mindent annak érdekében, hogy megelőzzük az esetleges csalásokat.