Intelligencia, vagy szorgalom? Melyikkel jutunk előrébb?

Bizonyára mindannyian ismerünk olyan embert – sőt, lehet, hogy mi magunk is épp ilyenek vagyunk -, akit sokáig dicsértek tanárai az éles esze miatt, ám folyton folyvást megkapta, hogy szorgalom nélkül bizony az semmire sem lesz elég.

De hogy is van ez valójában? Kikből lesznek igazán sikeres emberek, vagy esetleg igaza van a világ leggazdagabb emberének, amikor azt mondja, hogy ő csak lustákat alkalmaz, mert náluk senki sem törekszik jobban a gyors megoldásokra? Nos, a helyzet ennél azért jóval összetettebb. Egyrészt nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékű intelligenciával rendelkezünk, ahogy az is döntő befolyással bír, miszerint mennyire – nem – vagyunk szorgalmasak. Ugyanakkor érdemes különválasztani az iskolát, azaz a tanulmányainkat, illetve a munka világát, ugyanis egész más képességeket igényel a kettő.

Intelligencia

Intelligencia

Nyilván hatalmas a jelentősége annak, hogy milyen eredménnyel végezzük el a közép-, illetve a főiskolát, ám hosszú távon mégiscsak az számít, hogy az ezt követő időszakban milyen karriert tudunk felépíteni magunknak. E tekintetben viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen cél is lebeg a szemünk előtt. A választott hivatásunk ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen úton-módon érhetünk el benne valódi sikereket. Van, amihez elsősorban arra van szükség, hogy rengeteget magoljunk, ehhez egyértelműen elengedhetetlen, hogy kitartóak és szorgalmasak legyünk. Ugyanakkor ha saját vállalkozásban és cégalapításban gondolkozunk, akkor jóval fontosabb, hogy fondorlatosan és előrelátón gondolkozzunk, valamint az sem elhanyagolható, ha gyorsan tudunk reagálni a megváltozott szituációkra. Ehhez sokkal inkább van szükség kiélezett logikára, mintsem szorgalomra. A legszerencsésebb persze az, ha mindkettővel egyaránt rendelkezünk, ám ha ez mégsem így lenne, akkor sem kell elkeseredni. A lényeg, hogy kihozzuk ki a maximumot a lehetőségekből.