Immunerősítés télen

A nyár maga az energia, a természet kizöldül, az emberek pedig élvezik a mozgás, a kirándulás, a nyaralás adta örömöket. Ám amikor beköszönt az igazi ősz, akkor nem csak hangulatunk lesz borúsabb, de szervezetünk is legszívesebben hibernálná magát. Ez persze érthető, hisz a nappalok rövidülnek, az időjárás sem a legszebb arcát mutatja.

Legtöbbünk azonban nem teheti meg, hogy a medvékhez hasonlóan átaludja a telet, szerencsére aktívan tehetünk azért, hogy némiképp visszanyerjük az energiánkat. Az első és legfontosabb – és amire nagyon sokan nem figyelnek oda, pedig nem is igényel túlságosan nagy energiát – az a megfelelő folyadékpótlás. Talán meglepő, de az év bármely szakához képest télen kellene a legtöbb vizet fogyasztanunk, két okból kifolyólag is. Az egyik, hogy ilyenkor fokozottan fontos, hogy mindig megfelelően hidratáltak legyünk és ne száradjon ki se az orr, se a száj nyálkahártya, hisz ha ez megtörténik, akkor a vírusok és a baktériumok sokkal könnyebben bejutnak a szervezetünkbe. A másik ok, hogy bár azt már rég megtanultuk, hogy a nyári melegben sokat kell inni, bizony télen a fűtés legalább annyira – de inkább még jobban – szárít, ráadásul ugyanilyen tulajdonsággal rendelkezik a hideg levegő is. Ügyeljünk tehát arra, hogy legalább 2 és fél liter vizet minden nap megigyunk.

Immunerősítés télen

Immunerősítés télen

A folyadékpótlás mellett szintén fontos a megfelelő mozgás. Míg szép időben ez inkább kedvünkre való elfoglaltság, addig az őszi-téli időszakban sokak felhagynak vele, ami nagyon nagy hiba, hisz minél kevesebbet mozgunk, testünk annál inkább eltunyul, ezzel pedig egy ördögi körbe találjuk magunkat. Ezek mellett ne feledkezzünk meg a megfelelő vitamin és ásványi anyag beviteléről sem. Választhatunk egy minőségi multivitamint alapnak, ám amellett fordítsunk nagy figyelmet arra, hogy étrendünk változatos és vitaminban gazdag elemekből épüljön fel. Ilyenkor is fogyasszunk napi szinten többször zöldséget és gyümölcsöt, és persze adjuk meg testünknek amire vágyik, azaz ha fáradtnak érezzük magunkat, akkor pihenjünk, minden nap próbáljunk meg legalább nyolc órát aludni.