Ilyen egyszerű jó pizzát sütni otthon!

Aki egyszer belekóstol egy hamisítatlan, eredeti olasz pizzába, az utána már maximum fanyalogva eszi meg a kétes minőségű másolatokat, márpedig a hazai választék nagy része bizony hagy maga után némi kívánnivalót.

Épp emiatt sokan eljutnak idővel arra a pontra, amikor úgy döntenek, hogy inkább megpróbálkoznak házilag jó pizzát sütni, s bár elsőre bonyolult dolognak tűnik, valójában épp azért rontják el sokan, mert kétkedve fogadják milyen egyszerű is a recept. Egy igazán jó pizzához ugyanis nem kell sok minden, sőt. A tészta esetében inkább az idő a lényeges, hisz csupán lisztből, vízből, sóból és egy csipetnyi élesztőből áll, ám a pihentetés kardinális kérdés. A legnagyobb olasz mesterek akár két napig is hagyják kelni, mielőtt felhasználják, persze nekünk nem kell ennyire előre gondolkodni, de 3-4 órát mindenképpen pihentessük a tésztát nyújtás előtt.

Pizza

Pizza

A feltét ugyancsak sok félreértés tárgyát képezi. Sajnos hazánkban is elterjedt az amerikai stílus, aminek az lett a következménye, hogy a vastagon megpakolt pizzát tartjuk az etalonnak, noha az eredeti recept szerint csupán paradicsomszósz, mozzarella és parmezán kell rá, semmi más. Na jó, ha esetleg van egy kis friss bazsalikom, akkor azzal még meg lehet bolondítani, de ezen felül tényleg nem szabad mást rápakolni. A nyújtás, és a feltét elkészítését követően azonban jön a legfontosabb lépés, ahol bizony sokan meg vannak lőve, tekintve hogy a sütés akkor ideális, ha magas hőfokon, gyorsan megy végbe. Ez nagyjából 400-420 Celsius fokot jelent, az átlagos otthoni sütők viszont nem képesek ilyen hőmérséklet előállítására. Azonban ne essünk kétségbe, egyszerűen csak alsó-felső módban tekerjük a maximumra a hőfokot, és használjunk pizzakövet, ami átforrósodva rásegít a gyors hőleadásra. Igaz, hogy így is tovább fog tartani az ideális sütési időnél, mire elkészülünk, de közel azt az minőséget tudjuk elérni, amit a tradicionális nápolyi kemencében sült pizza esetén elvárnánk.