Így válaszd ki a tökéletes görögdinnyét!

A nyár egyik legnagyobb slágere a görögdinnye, és valljuk be, nem véletlenül van ez így. Elvétve sem találkozni olyan emberre, aki ne szeretné ezt a mézédes, ropogós húsú csemegét, ami nem csak az ilyenkor oly fontos folyadékpótlásban nagy segítség, de desszertként is kiváló, sőt, még hűsíti is a kánikulában megfáradt testet.

Azonban amekkora élményt ad ez igazán érett, zamatos példány, legalább akkor csalódást jelent, amikor végre-valahára megvágjuk a gyümölcsöt, és kiderül, hogy egy éretlen, kemény, és – főképp – ízetlen darabot sikerült megvásárolni. De honnan és miből tudhatnánk, hogy melyiket érdemes hazavinni? Egyáltalán léteznek használható praktikák ennek eldöntésére? Nos, a helyzet az, hogy a jó öreg paskolós módszer nem igazán működőképes, ugyanis semmiféle tudományos alapja nincs annak, hogy a dinnye hangja bármit is elárulna a minőségéről. Lékelni ugyan ma már nem lehet – higiéniai okok miatt -, ettől azonban ne keseredjünk el, mert bizony léteznek olyan jelek, amelyek alapján következtethetünk arra, hogy zamatos darabot forgatunk a kezünkben, vagy sem.

Görögdinnye

Görögdinnye

Az egyik ilyen a gyümölcs formája. Ha szép szabályos – gömb -, akkor az jó jel, ugyanis ez azt jelenti, hogy elegendő vízhez jutott növekedés közben, ami garanciája annak, hogy kellően lédús lesz. Ám honnan tudhatjuk, hogy édes is-e a gyümölcs? Nos, ezt legkönnyebben úgy deríthetjük ki, ha megvizsgáljuk az alján lévő foltot. Amennyiben az a rész, ahol a dinnye a földdel érintkezett szép sárgás, akkor az azt jelenti, hogy kellő ideig hagyták érni. Ha azonban csak egy fehér foltot látunk, akkor valószínűleg túlságosan korai volt a betakarítás, és – még ha a súly alapján úgy is tűnik, hogy a nedvességtartalmával nincs gond -, emiatt az íze gyaníthatóan hagy majd némi kívánnivalót maga után. Bármennyire is figyelmesen választunk azonban, a kockázat mindig benne van a pakliban, hisz így se, úgy se látunk bele a gyümölcsbe.