Így ügyelj a folyadékpótlásra sportolás közben!

Az egészséges életmód részeként nem csupán a táplálkozásra figyelünk oda egyre jobban, de a rendszeres testmozgás is sokak életének a részévé vált. Arra azonban sajnos nagyon kevesen fektetnek megfelelő hangsúlyt, hogy a folyadékbevitel optimális legyen, holott ez legalább olyan fontos a kiegyensúlyozott egészség érdekében.

A szakemberek nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy napi szinten legalább két, két és fél liter vizet el kellene fogyasztania mindenkinek, lehetőleg megfelelően elosztva. Azok számára azonban, akik sportolnak, edzenek, vagy kemény fizikai munkát végeznek, ez a mennyiség sokkal jelentősebb is lehet. Az intenzív testmozgás ugyanis energia- és hő veszteséggel jár, a testhőmérséklet egyensúlyban tartása érdekében pedig ilyenkor izzadni kezdünk, aminek a hatására folyadék távozik a szervezetünkből. Ha ez egy hosszan tartó állapot, akkor ráadásul nem is kevés folyadékról beszélünk, s bár melegebb időben a szervezet aránylag gyorsan a tudtunkra adja, hogy pótoljuk a kiesett folyadékot, hidegben ez sem annyira jellemző.

Folyadékpótlás

Folyadékpótlás

Ezért aztán tudatosan oda kell figyelni arra, hogy mindig az aktivitásunknak és a külső hatásoknak megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Pontos mennyiséget épp ezért nem is nagyon lehet meghatározni, hisz ez teljes mértékben egyén és körülmény függő, ám különböző jelekből könnyedén következtethetünk arra, hogy jó úton járunk-e. A vizelet színe, valamint az általános közérzetünk jelzi, ha nem ittunk eleget – a folyadékhiány ugyanis fáradtságot, kimerültség érzést, és gyengeséget is okoz -, ilyenkor emeljünk az adagokon, és ha szükségét látjuk, akkor az ásványvíz mellett fogyasszunk sportitalokat, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak elektrolitokat és ásványi anyagokat. A nátriumbevitel miatt ez különösen fontos lehet, hisz az izzadás során az is ürül, hiánya pedig komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában.