Így tehetsz a stresszevés ellen!

Sajnos egyre több ember él feszült, problémákkal teli, stresszes életet, ami bizony erősen kihat az egészségi állapotra is. A folyamatos feszültség amellett, hogy akár szív- és érrendszeri problémákat okozhat, sok esetben az elhízásért is felelős, a stresszevés ugyanis egy igen gyakori tünete annak, hogy a mentális egészségünk nincs teljesen rendben.

A jelenség ellen úgy léphetünk fel a leghatékonyabban, ha megszüntetjük a problémáink gyökerét. Hogy kinél mi felelős a stresszért, az egyénenként változó, a legtöbb esetben vagy munkahelyi, vagy anyagi, illetve esetlegesen magánéleti gondok tehetők felelőssé. Néha teljesen egyértelmű – hisz tudjuk jól, hogy mi az, amivel nem vagyunk elégedettek -, néha azonban igen mély önismereti vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtaláljuk a problémák forrását. Előfordul, hogy egyedül képtelen vagyunk megbirkózni ezzel a nehézséggel, ilyenkor azonban ne essünk kétségbe, hanem vegyük igénybe szakember segítségét. Nincs semmi szégyellnivaló abban, ha célzottan foglalkozunk a mentális egészségünkkel.

Stressz evés

Stressz evés

Főképp akkor, ha a stressznek olyan hatásai vannak az életünkre, amelyek már az egészségünket veszélyeztetik. Sokan különféle függőségekben keresik ilyenkor a kiutat, ám ez egy nagyon rossz irány, hisz már az olyan – elsőre jelentéktelennek tűnő – szokás, mint amilyen a stresszevés is komoly következményekkel járhat. Ráadásul amilyen ártalmatlannak tűnik, olyan nehéz tenni ellene, hisz az agyunk ilyenkor jutalomként tekint a táplálékra, és akkor is evésre ösztönöz, amikor valójában egyáltalán nem vagyunk éhesek. Amellett, hogy megpróbáljuk kiiktatni a stresszfaktorokat az életünkből, érdemes eltüntetni minden olyan ételt az otthonunkból, amely nassolásra alkalmas lehet. Emellett azonban még fontosabb, hogy rendszeresen mozogjunk, és ha lehet, akkor komoly edzésmunkát végezzünk. Intenzív testmozgás során ugyanis glükóz szabadul fel, amely az agyat ellátja a szükséges energiával, így sokkal kevésbé fogjuk kínzónak érezni az éhséget.