Így taníthatod a macskádat!

Amikor házi kedvencünk tanításáról van szó, akkor tíz emberből tíznek a kutyák ugranak be elsőként, persze nem véletlenül. Azonban a cica kedvelőknek sem kell elkeseredniük, ugyanis a macskák is meglepően jól idomíthatóak.

Van azonban pár titka annak, hogy hogyan tudjuk a legegyszerűbben megtanítani cicánkat különféle mutatványokra. Első körben azt kell megértenünk, hogy van azért némi különbség a két állatfaj között. Míg a kutyák alapvetően a gazdi kívánságát lesik, addig azért a macskák egy kicsit más természetek és jóval öntörvényűbbek. Ha ezt mindig szem előtt tartjuk, akkor máris látjuk, hogy elsősorban mi szükségeltetik a sikerhez. Ez pedig nem más, mint a kitartás és a türelem. Igen, jó eséllyel lassabban fog menni, mint egy eb tanítása, ám ez ne szegje kedvünket, gondoljunk úgy erre, mint egy hosszú távú projektre.

Macska

Macska

A legelőször felmerülő kérdés természetesen az, hogy milyen módszerrel álljunk neki a tanításnak. Szerencsére nem szükséges bonyolult metódusokat bemagolnunk, ugyanis a macskák esetében a kutyáknál már jól bevált klikkelős módszerrel érhetjük el a legnagyobb sikereket. Ennek a végrehajtása egyszerű (csupán egy klikkert kell hozzá beszereznünk): amikor cicánk a kívánt dolgot hajtja végre (fontos, hogy pontosan akkor, pár pillanat késlekedés sem fér bele) kattintunk egyet és jutalomfalattal díjazzuk az állat cselekvését. Egy idő után a macska párhuzamot von a tette és a jutalom között, így megtanulja, hogy mi az, amit elvárunk tőle. Legyünk azonban tekintettel házi kedvencünk temperamentumára. A cicák ugyanis rövid ideig tudnak csak koncentrálni, ezért egy kiképzés ne tartson tovább pár percnél és soha ne legyen erőltetett. Sokkal gyorsabban tanul, ha élvezi is a folyamatot. Emellett már csak az szükséges, hogy kitartóak legyünk. Minden nap gyakoroljunk az állattal, mert így mélyebben rögzül benne a tananyag, az ismétlés a tudás anyja, a macskák esetében is.