Így szeleteld a hagymát könnyek nélkül!

Szerencsére manapság – ismét – egyre több fiatal érdeklődik a főzés tudománya iránt, ebben persze kicsit sem elhanyagolható szerepe van a különböző videó megosztó portálokon tevékenykedő mesterszakácsoknak, akik ezernyi könnyen elkészíthető receptet és konyhai tippet osztanak meg nap mint nap a nézőkkel.

Percek alatt elkészíthető olasz tésztaételek, vagy épp igazán ízes, magyaros fogások, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Ami rengeteg receptben közös, az az, hogy legtöbbjük alapját a vöröshagyma valamilyen formája adja. Így aztán aki rendszeres főz, annál a konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója ez a zöldség lesz és az ételkészítés általában hámozással kezdődik, majd aprítással folytatódik. Ilyenkor pedig a főzés egy kicsit átalakul egy drámai helyszínné, ahol a sírásé a főszerep. No nem szomorúságunkban könnyezünk, hanem a hagyma késztet rá minket, Méghozzá azért, mert a jobb sorsra érdemes növény így védekezik a rágcsálók és egyéb kártevők ellen a föld mélyén.

Hagyma

Hagyma

Egész pontosan arról van szó, hogy amikor a szerkezete megsérül, akkor egy kéntartalmú gázt engedi magából, ez pedig elriasztja azokat az állatokat, amelyek lakmároznának belőle. Az embert ugyan el nem ijeszti, ám meglehetősen kellemetlen, hogy a szemünk könnyezéssel próbálja meg hígítani a felszabaduló vegyületet. Igen ám, de nekünk miért potyog megállíthatatlanul a könny a szemünkből, miközben a mesterszakácsok mosolyogva aprítják a hagymát? Hogy lehet elérni, hogy a mi szemünket ne irritálja – ennyire – ez a művelet? Nos, léteznek ugyan trükkök – melyek többé-kevésbé hatásosak is -, de minden helyzetben tökéletesen működő megoldás sajnos nincs a problémára. A védőszemüveg használata a legeredményesebb mód a sírás elkerülésére, de azzal is sokat csökkenthetünk a hagyma mérgén, ha feldolgozás előtt egy kicsit hűtőbe rakjuk. Idővel azonban hozzá lehet szokni és szemünk egyre kevésbé fog könnyezni – bizony ez a rutin a titka a híres séfeknek is -, úgyhogy ne adjuk fel és főzzünk minél többet, egyszer mi is immúnisak leszünk a hagyma legfőbb fegyverére.