Így szedj fel izmot könnyebben a tömegnövelők használatával

Főképp kezdők körében lengi körül az indokoltnál sokkal nagyobb mítosz a tömegnövelőket, sokan ugyanis hajlamosak afféle mumusként tekinteni ezekre a termékekre, mintha bármilyen nem megengedett kiegészítőt is tartalmaznának.

Az igazság azonban ennél sokkal egyszerűbb – és valljuk be, unalmasabb is -. De első körben először is azt tegyük tisztába, hogy mi szükséges ahhoz, hogy képesek legyünk rendesen fejlődni és megfelelő izomtömeget magunkra szedni. Nem túl meglepő módon az edzés egy sarkalatos pontja a dolognak, ám arra nagyon oda kell figyelni, hogy a megfelelő tempóban és mennyiségben végezzük. Ha túlságosan keveset emeljük a súlyokat, az értelemszerűen visszafogja a fejlődést, ám a túledzés még ennél is több kárt képes okozni. Ennek tükrében a második tényező nem lesz túl meglepő, ez ugyanis nem más, mint a kellő mennyiségű és minőségű pihenés. Testünknek és az izomszöveteknek szüksége van a regenerálódásra, ha pedig ezen próbálunk meg időt nyerni, azzal akár a sérülések kialakulásának a kockázatát is növelhetjük.

Izom

Izom

Végül, de nem utolsósorban a legfontosabb tényező, amire sajnos a legkevesebb figyelem fordítódik: a táplálkozás. Kezdők körében általános tévhit, hogy az edzésen múlik minden, valójában ennek épp a fordítottja igaz. Messze a legnagyobb szerepe a bevitt tápanyagoknak – azok összetételének és mennyiségének – van. Ha kevés, vagy rossz kalóriát fogyasztunk, akkor a növekedés elmarad, ha pedig túlságosan sokat, akkor az javarészt zsír formájában rakódik majd le. Ugyanakkor rengeteg ektomorf alakkal rendelkező fiatal szembesül azzal, hogy bármennyit is eszik, képtelen a hízásra. Ilyenkor a tömegnövelők alkalmazása – szinte – az egyetlen segítség, amivel valódi előrelépés érhető el. Fontos észben tartani azonban, hogy ezek nem csodaszerek. Könnyen felszívódó fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak, ám önmagukban nem képesek csodát tenni. Arra viszont tökéletesen alkalmasak, hogy amikor már úgy érezzük, hogy egy falattal sem tudunk többet enni, akkor a szükséges plusz kalóriát kényelmesen, szenvedések nélkül be tudjuk vinni így, és sokszor pont ez a plusz az, amire szükség van.