Így szabadulj meg a hangyáktól

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor az otthonunkat ellepik a különböző rovarok. Egy részük csak kellemetlenséget okoz, azonban vannak olyanok is, amelyek veszélyesek lehetnek. Leggyakrabban a hangyák vendégeskednek – persze hívatlanul – és akinek volt már szerencséje egy nagyobb kolóniához a lakásban, az jól tudja, hogy egyáltalán nem olyan egyszerű megszabadulni tőlük.

Ennek igen egyszerű oka van, méghozzá az, hogy a bolyt magát nem könnyű megtalálni, a szem előtt lévő rovarok pedig csak vonulnak – és a kolóniának jó eséllyel csak egy elenyésző részét teszik ki -, ezért hiába is tüntetjük el őket, azzal nem kerülünk közelebb a megoldáshoz. Kellő türelemmel és kitartással persze azért meg lehet ritkítani a hangyák számát, például úgy, hogy ha a vonulásuk útvonalára erős ragasztót teszünk, ami csapdába ejti az egyedeket, ám így hetekig is eltart, mire látható lesz az eredmény. Ugyancsak próbálkozhatunk azzal is, hogy összezavarjuk a rovarokat. Ehhez nem kell más, mint ecetes vízzel, vagy sima ablaktisztító folyadékkal áttöröljük a felületeket, így eltüntetjük a jelzéseiket, amelyeket követnek. Ettől azonban a számuk nem fog csökkeni.

Hangyák

Hangyák

Ahhoz, hogy hatékonyan fel tudjunk lépni az invázió ellen, belülről kell megbontani az egységet, azaz a hangyabolyt kell célba venni. Ezt aránylag egyszerűen megtehetjük, hisz a hangyák gyűjtögető életmódot folytatnak, azaz a talált élelmiszerek nagy részét hazaviszik. Nem kell mást tennünk tehát, mint adni nekik valamit, ami elpusztítja őket. Ez lehet direkt erre a célra kifejlesztett méreg is – ám ezzel óvatosan bánjunk, főképp, ha kisgyermek, vagy háziállat is van a lakásban -, de a kávé is kitűnő, ugyanis a benne lévő koffein is elvégzi a feladatot. Ha pedig sikerült úrrá lennünk a kialakult helyzeten, akkor már csak arra kell vigyázni, hogy ne térjenek vissza a rovarok. Ezt a legkönnyebben úgy érjük el, ha mindig gondosan feltakarítunk, és nem hagyunk morzsát, vagy egyéb táplálékot, ami odavonzza a hangyákat.