Így óvd a mikrohullámú sütőt!

A mikrohullámú sütő talán a konyha legkevésbé becsben tartott gépezete, legtöbben teljesen természetesnek vesszük, hogy működik, csinálja a dolgát, mint egy jó igásló, és nem nagyon foglalkozunk azzal, hogy különösebben karban tartsuk.

Igazi láthatatlan segítség, amit  napjában számtalanszor használunk és igazándiból csak akkor tűnik fel a jelentősége, amikor egyik pillanatról a másikra nem hajlandó működni. Az igazság az, hogy egy jó minőségű mikrohullámú sütő – főleg a beépíthető verziók – ma már igen borsos áron kapható, épp ezért érdemes odafigyelni arra a pár dologra, amivel elősegíthetjük, hogy hosszú évekig hibamentesen üzemeljen. Ugyanis a mikró egyik hatalmas előnye, hogy nincs túl sok ellensége, kis odafigyeléssel tényleg könnyedén megóvhatjuk. De mire kell nagyon vigyázni, ha nem akarjuk tönkretenni?

Mikrohullámú sütő

Mikrohullámú sütő

Nos, az első és legfontosabb az az, amit talán mindenki ismer – ha máshonnan nem, hát filmekből, videókból -, ez pedig nem más, mint a fém. Ugyanis míg a legtöbb anyag átengedi a mikrohullámot, addig a fém visszaveri azt, ez pedig nagyon gyorsan károsítja a készüléket. Nagyon figyeljünk oda tehát arra, hogy soha ne kerüljön fém tárgy – például evőeszköz – a mikróba, de a díszített (például ezüstözött) tárgyak használatát is kerüljük. Ugyancsak nagy problémát tud okozni az, ha üresen járatjuk a sütőt, hisz ilyen esetben a mikrohullámoknak nincs felmelegíthető célpontja, ezáltal a gép gyorsan túlmelegedhet és meghibásodhat. Ez persze időnként mindenkivel megesik, szerencsére egy-két másodperc még nem okoz nagy galibát, így ha véletlenül üresen indítjuk el a melegítést, akkor azonnal állítsuk le, hogy megelőzzük a komoly károkat. Jót teszünk azzal is, ha nem hagyjuk, hogy túlságosan szennyezett legyen a mikró belseje – ez higiéniai okokból sem ajánlott -, Ha valamit túlmelegítünk és az felrobban, azonnal tisztítsuk le. Ha már rászáradt és megkeményedett a szennyeződés, akkor sem kell kétségbeesni, csupán annyi a teendőnk, hogy egy pohár vizet teszünk a masinába, és hagyjuk hogy felforrjon, az így keletkező pára pedig fellazítja az odaszáradt ételmaradékot, amit ezután könnyedén le tudunk tisztítani. Ha ezekre odafigyelünk, akkor mikrohullámú sütőnk jó eséllyel hosszú évekig hű társunk marad.