Így nevelj paradicsomot az erkélyeden!

Semmi sem adja vissza jobban a nyár ízét, mint a zamatos házi paradicsom, és erről bizony akkor sem kell lemondanunk, ha nagyvárosban élünk, egy társasházban.

Persze hagyatkozhatunk a piaci kínálatra, de valljuk be, egészen más hangulata van annak, amikor a saját magunk által nevelt paradicsomból készítjük el az ételt. Nem vitás, hogy sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha legalább egy pár négyzetméternyi konyhakert a rendelkezésünkre áll – ilyenkor ugyanis jóval kevesebb dologra kell figyelni -, ám ha van egy kis erkélyünk, akkor máris jó esélyekkel indulunk, a paradicsomnak ugyanis nem kell sok hely, csak napfény, no és persze némi törődés. Első lépésként válasszunk olyan palántákat, amelyek jól viselik a cserépben történő elhelyezést, mert bár lehet, hogy vonzóbb a nagyméretű zöldség – ami valójában gyümölcs -, ám eredményesebb lesz a próbálkozásunk, ha olyan fajtát veszünk, ami inkább felfelé futó, és apróbb szemű termést hoz.

Paradicsom

Paradicsom

Ne legyünk szégyenlősök, nyugodtan kérjük ki a kertész véleményét, hisz a legmegfelelőbb fajta megtalálása kulcsfontosságú. Ha ezzel megvagyunk, akkor már csak annyi a feladatunk, hogy megteremtjük a megfelelő körülményeket. Ehhez nagyjából két dolog szükséges. Az egyik a megfelelő láda – avagy ládák – megvásárlása. Minél nagyobb, annál jobb, hisz annál több lesz a föld, ahonnan a növény a tápanyagokat nyeri. Fektessünk nagy hangsúlyt arra is, hogy csak kiváló minőségű táptalajt használunk, anélkül a paradicsom növekedése csalódást keltő lehet. Amíg a palánta kicsi, addig óvjuk a túl sok napfénytől, ám utána úgy helyezzük el a ládákat, hogy legalább 6-7 órán keresztül érje a nap a növényeket. Végül, de nem utolsósorban a siker kulcsa innentől már csak az öntözésen múlik. A paradicsom vízigényes növény, ezért aztán a legszerencsésebb, ha rutinból minden nap legalább egyszer – lehetőség szerint kora reggel – alaposan megöntözzük a palántákat.