Így nassoljunk a kutyával együtt!

Az eb tartók körében örök dilemma és persze vita tárgya, hogy mi az, ami egészséges a négylábú kedvencünknek és mi az, amit korántsem szerencsés nassolnivaló számára.

Mert hát valljuk be őszintén, nincs is jobb érzés, mint amikor egy fárasztó nap végén leheveredünk a kanapéra, és tévénézés közben elmajszolunk valami finomságot, amit megosztunk leghűségesebb társunkkal. De mi van akkor, ha valami olyasmit adunk neki, ami nem hogy nem válik előnyére, de még valamilyen egészségügyi problémát is okozhat? Sajnos ugyanis a logika itt némelykor cserben hagyhat minket, lévén vannak olyan ételek – és gyümölcsök – melyek elsőre teljesen egészségesnek tűnnek, ám míg számunkra valóban azok, a kutyák számára sokkal inkább ártalmasak.

Kutya

Kutya

Az első – és talán mindenki által leginkább ismert – olyan nassolnivaló, amivel komoly gondot okozhatunk kedvencünknek, az a csokoládé. Sokan ennek ellenére adnak valamennyit a kutyájuknak – ilyenkor csak szerencse kérdése, hogy nem lesz belőle baj, és legtöbbször csak a gyenge minőségű édességnek köszönhetően -. Mi azonban ne tegyük, mert komoly galibákat okozhat. A szőlővel és a hagymával is nagyon vigyázzunk, mérgezőek, így fogyasztásuk még kis mennyiségben is nagyon veszélyes. Ugyancsak igaz ez az édesítőszerekre – xillitre -, amely már kis adagban is a kutya halálát okozhatja. Ügyeljünk rá, hogy ne csak nyers formában, de feldolgozva – pl. sütemény formájában – se kapjon belőle az állat még egy falatot se. Helyette inkább kényeztessük bármivel, ami hús – és ami nem túl fűszeresen készült -. Ugyancsak nassolhatjuk együtt a görögdinnyét, de a legtöbb kutya imádja az édes almát és a nyers sárgarépát is, ezekből fogyaszthatnak akár többet is, hisz se az elhízástól, se egyéb káros következménytől nem kell tartani. A legjobb azonban a szárított hús, azzal biztosan örökre belopjuk magunkat kedvencünk szívébe.